Nieuws

Rolstoelvariant van de Walk of Wisdom rondom Nijmegen

De 136 kilometer lange Walk of Wisdom rondom Nijmegen moet ook toegankelijk worden voor mensen die in een rolstoel zitten. Daarvoor moet hier en daar worden afgeweken van de huidige route omdat die ook deels over boerenlandpaden, door bossen en over het strand gaat.
NIJMEGEN - De 136 kilometer lange Walk of Wisdom rondom Nijmegen moet ook toegankelijk worden voor mensen die in een rolstoel zitten. Daarvoor moet hier en daar worden afgeweken van de huidige route omdat die ook deels over boerenlandpaden, door bossen en over het strand gaat.
De Walk of Wisdom is een 'moderne pelgrimsroute', waarbij mensen met telefoon en internet uit kunnen lopen om na te denken over je leven en plaats in het 'grotere geheel'. Het eerste deel van de route is rond Nijmegen, de bedoeling is dat het wereldwijd wordt.
De eerste rolstoelvriendelijke zeven kilometer wordt dinsdag 23 augustus feestelijk in gebruik genomen. De komende tijd moet overal waar de route niet geschikt is voor de rolstoel een omleiding worden bedacht. De 'Wheels of Wisdom' gedoopte rolstoelvariant van de Walk of Wisdom moet zoveel mogelijk over de bestaande route gaan, vertelt Damiaan Messing van de stichting achter de route.
Toen Damiaan Joyce de Klein uit Nijmegen ontmoette ontstond het idee om de route rolstoelvriendelijk te maken. Joyce is zelf gebonden aan een elektrische rolstoel gebonden. Ze is één van de ervaringsdeskundigen die zich met de organisatie Wij Staan Op sterk maakt voor een samenleving waar mensen met een beperking volledig aan kunnen deelnemen.

Dagen lopen of rollen

Dat idee pas prima bij de gedachte achter de Walk of Wisdom, meent Damiaan Messing. De Walk of Wisdom moet je in een aantal dagen kunnen lopen. Of rollen. Messing: 'De route staat los van een religie en heeft als verbindende gedachte dat alle mensen onderdeel zijn van dezelfde aarde.'
De twee hebben samen al veel plezier beleefd aan het uitstippelen van de eerste zeven kilometer. Die gaat van de Stevenskerk richting Valkhofpark en dan de Ooijpolder in.  'Ik vind het zelf heel leuk om in de natuur te zijn,' vertelt Joyce. 'Ik hoop dat deze route mensen in een rolstoel motiveert om naar buiten te gaan. Ik merk in mijn omgeving dat mensen met een beperking te weinig buiten komen. Alleen als ze echt moeten. Zo'n route als deze zou kunnen helpen om daar verandering in te brengen.'
reportage 'Wij Staan Op', januari 2016
Zie ook: