Nieuws

Musis Sacrum in Arnhem half jaar dicht na vondst asbest; concerten verplaatst

Concertgebouw Musis Sacrum in Arnhem gaat tot eind februari 2017 dicht. Er is onverwachts asbest gevonden in de kruipruimtes. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Concertgebouw Musis Sacrum in Arnhem gaat tot eind februari 2017 dicht. Er is onverwachts asbest gevonden in de kruipruimtes.
Doordat het asbest is gevonden, kunnen de concerten in Musis niet doorgaan. De directie probeert andere locaties te vinden voor de al geboekte voorstellingen. Lukt dat niet, dan krijgen de mensen het geld van hun gekochte kaartje terug. 
Uiterlijk op 20 september hoopt Musis Sacrum meer informatie te hebben over de vervangende locaties. Tot maart 2017 stonden onder meer London Baroque met Emma Kirkby en het Nederlands Kamerkoor op het programma.

Carnaval en Het Gelders Orkest

Carnavalsvereniging On-Ganse verhuist op de 'grote dagen' eind februari 2017 naar Luxor Live. Enkele andere evenementen worden in de Eusebiuskerk gehouden. Voor het feest op 12 november (de elfde van de elfde en het Arnhems Vrijwilligersgala) moet nog een locatie worden gevonden.
Hoe dan ook: het wordt wennen, zegt voorzitter Geert van Gessel van On-Ganse. 'Musis is sinds 1953 onze uitvalsbasis. We kunnen daar uitstekend feestvieren.'
Het Gelders Orkest moet voor 75 momenten, variërend van repetities tot concerten, een andere locatie vinden. Volgens directeur Gijsje van Honk van Musis Sacrum heeft het orkest onder meer zijn zinnen gezet op de Eusebiuskerk. 

Musis wordt gerenoveerd

Het monumentale Musis Sacrum wordt op dit moment gerenoveerd. Toen die verbouwing van start ging is er asbestonderzoek gedaan, maar daarbij werd de dichtgemetselde kruipruimte niet ontdekt. Volgens de gemeente is er geen gevaar voor de gezondheid geweest.
Het verwijderen van het asbest geeft zoveel overlast dat de grote concertzaal niet kan worden gebruikt. 'Voor klimaatbeheersing zouden installaties moeten worden ingezet die stank- en geluidsoverlast geven. Ook is er te weinig ruimte voor een adequate garderobe en horeca tijdens de pauzes', aldus de gemeente.
De gemeente verwacht dat de nieuwe concertzaal begin maart in gebruik kan worden genomen. Als het theaterseizoen 2017-2018 begint, zijn waarschijnlijk ook de werkzaamheden aan de huidige concertzaal afgerond.