Database Ede gehackt: gegevens duizenden inwoners mogelijk op straat

EDE - Er is ingebroken op de website van de gemeente Ede. De daders uit Oost-Europa hebben mogelijk gegevens van zo'n 3700 inwoners uit een database ingezien of meegenomen, meldt de gemeente.

In de database staan onder meer adressen, telefoonnummers, burgerservicenummers en bankrekeningnummers. Iedereen die van 7 januari 2015 tot en met 8 juli dit jaar het algemene contactformulier op ede.nl heeft ingevuld, wordt persoonlijk geïnformeerd. Een veiligheidsmedewerker van de gemeente ontdekte de hack op 8 juli.

Identiteitsfraude dreigt

Identiteitsfraude dreigt. Wie aantoonbaar schade lijdt of heeft geleden door de inbraak, kan de gemeente aansprakelijk stellen. Ede heeft de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld. 

Maatregelen na hack

De gemeente heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, laat ze weten. Bestanden zijn verwijderd, de database is leeggemaakt en er zijn diverse veiligheidsmaatregelen getroffen.

'Het ging de hackers niet om de gegevens van inwoners'

Ede heeft een onderzoeksbureau in de arm genomen. Dat bureau heeft geen aanwijzingen gevonden dat er gegevens uit de database zijn meegenomen, maar het kan dat niet voor 100 procent uitsluiten.

Volgens wethouder Marije Eleveld is de kans 'heel klein' dat gegevens van inwoners door de hackers zijn misbruikt. Het ging de daders erom bezoekers van de site door te leiden naar externe advertentiewebsites over afvallen en het lenen van geld, heeft het onderzoeksbureau vastgesteld.

Gesprek met wethouder Marije Eleveld: 

Onderzoeksrapport niet openbaar

Het rapport van het onderzoeksbureau dat door Ede is ingeschakeld, wordt niet openbaar gemaakt. 'Omdat het gegevens bevat over hoe onze website in elkaar steekt', zegt de wethouder. 'Dat willen we niet op straat hebben. We willen dit soort hacks in de toekomst natuurlijk voorkomen. En er staat het nodige in over de maatregelen die we hebben genomen.'

Bij de gemeente zijn woensdag 21 vragen van burgers over deze zaak binnengekomen. Dat is volgens een woordvoerder niet buitengewoon veel.

Zie ook:

De gemeente Ede over de inbraak

De politie over identiteitsfraude

Wat is het burgerservicenummer?

Meer over dit onderwerp:
Criminaliteit Ede
Deel dit artikel: