Nieuws

Val met mensengeur uit Wageningen vangt malariamug; ziekte zo uit te roeien

Val met mensengeur uit Wageningen vangt malariamug; ziekte zo uit te roeien
WAGENINGEN - Wageningse wetenschappers hebben een manier bedacht om op een eenvoudige manier veel malariamuggen te vangen zonder insecticiden. Het gaat om een geurval met daarin menselijke lichaamsgeur.
Onder leiding van muggendeskundige Willem Takken, professor aan de Wageningen Universiteit, probeerde een internationaal team van onderzoekers de Suna-val uit op het eiland Rusinga in het Victoriameer in Kenia.

Muggen uitgedroogd

Op Rusinga wonen 25.000 mensen, die allemaal een val aan hun voordeur hingen. Een menselijke geurstof lokte de beesten, die door een ventilator in een zak werden geblazen. Daar droogden ze uit en stierven.
Omdat het aantal muggen hierdoor afneemt, loopt het aantal malaria-infecties ook terug. Na drie jaar waren in het gebied waarin de geurval is getest 30 procent minder mensen met malaria.
Een video van de Wageningen Universiteit over de geurval:
Als de geurvallen lang genoeg en op grote schaal worden gebruikt, kan malaria worden uitgeroeid. Het vooraanstaande medische vakblad The Lancet publiceert woensdag over dit onderzoek naar de muggenval.

Malaria moet in 2030 verdwenen zijn

Elke minuut sterft ergens ter wereld een kind aan malaria. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Naties willen daarom dat de ziekte in 2030 is verdwenen.
Takken: 'De malariamug zal niet verdwijnen, want er zijn meer dan 450 soorten. Maar dat is ook niet nodig: in Europa komt malaria niet meer voor. De mug is er wel, maar zonder ziekmakende parasiet. Die situatie moeten we in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië ook bereiken.'
'Voor een tientje per persoon per jaar kan elke inwoner van een malariagebied een geurval krijgen. De lokstof is eenvoudig in een laboratorium te maken.'
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl