Nieuws

Bronckhorst past beleid huishoudelijke hulp tijdelijk aan

Huishoudelijke hulp.
De gemeente Bronckhorst past haar huishoudelijke hulp beleid tijdelijk aan. Dit tijdelijke beleid is tot het einde van dit jaar van kracht en is bedoeld om actuele herindicaties en nieuwe aanvragen voor huishoudelijke hulp af te handelen. © Omroep Gelderland
BRONKHORST - De gemeente Bronckhorst past haar huishoudelijke hulp beleid tijdelijk aan. Dit tijdelijke beleid is tot het einde van dit jaar van kracht en is bedoeld om actuele herindicaties en nieuwe aanvragen voor huishoudelijke hulp af te handelen.
Bronckhorst komt met het tijdelijke beleid naar aanleiding van de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep en de rechtbank Gelderland. Dat is opvallend, want eerder gaf de gemeente nog aan zich niets aan te trekken van de uitspraak van de hoge rechter. Die zei in mei dat het resultaatgerichte beleid omtrent huishoudelijke hulp onvoldoende concreet was. 
Door het bezuinigingsbeleid van Bronckhorst hebben veel ouderen die huishoudelijke hulp nodig hebben zorguren ingeleverd. Verschillende ouderen spanden een rechtszaak aan. 

Adviseur stelt zorgplan op

Sociaal-adviseurs van de gemeente gaan in deze periode om de tafel zitten met nieuwe klanten en klanten van wie de huishoudelijke hulpindicatie afloopt in de maanden september, oktober en november. 
Het verschil met het oude beleid is dat de adviseurs het zorgplan gaan opstellen. Voorheen deed de zorgaanbieder dat. De adviseurs brengen in kaart welke taken door de cliënt zelf, door zijn/ haar omgeving en door de huishoudelijke hulp gedaan worden. 
Om de te besteden tijd per klus in te schatten, gebruiken de adviseurs van de gemeente een protocol dat is afgestemd met zorgaanbieders. De contracten en afgesproken budgetten met de zorgaanbieders blijven in stand, net zoals het sturen op resultaat en nakomen van afspraken.

Definitief beleid

Voor het definitieve beleid, dat in december wordt doorgevoerd, gaat de gemeente ondermeer duidelijker omschrijven wat een 'schoon en leefbaar huis' is. Daarnaast gaat een onafhankelijke organisatie de kwaliteit van de schoonmaakactiviteiten toetsen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!