Nieuws

Mariënvelde doet het zelf, het regelen van zorg

MARIENVELDE - Een groepje dames speelt vanmorgen in Mariënvelde Rummikub. Activiteitenbegeleidster Anita Reukers helpt de dames een handje. In een hoekje zit mevrouw Klein Goldewijk een geel/groene das te breien. 'Ik brei elke dag', zegt ze. 'En ik vind het gezellig om dat hier te doen met allemaal mensen om me heen, ik ben namelijk alleen, snap je?'
De dames gaan meerdere dagen per week naar de dagbesteding. De dagbesteding is een voortvloeisel uit de Zorgcoöperatie Mariënvelde. Precies een jaar geleden werden de handtekeningen gezet en inmiddels telt de coöperatie al 100 leden. 'En dat is echt veel meer dan we hadden verwacht', zegt Ellen Penterman. Zij is het manusje-van-alles. Ellen krijgt alle zorgaanvragen binnen. 'En inmiddels meer dan dat', legt ze uit. Ook voor huiswerkbegeleiding en zelfs voor een scheiding probeer ik de schakel te zijn tussen de vraag voor en hulp en de hulp.

Mariënvelde doet het zelf

Simpel gezegd regelt de zorgcoöperatie de zorg voor de inwoners van Mariënvelde. 'Wij hebben afgesproken dat we de zorg van, voor en door Mariënvelde regelen', legt Penterman uit. Vorig jaar begon het met alle WMO-aanvragen. 'Normaal bel je naar de gemeente, nu naar mij. Het grote voordeel? Ik ken Mariënvelde, ik weet wat er speelt, ik weet wat de cultuur is, dat is veel makkelijker verbindingen leggen.
Het lijkt allemaal zo simpel. 'Nee, met vallen en opstaan zijn we waar we nu zijn. Maar we hebben al wel echt heel veel geregeld.' Penterman merkt dat mensen haar nu ook echt weten te vinden. Daarbij komt ook dat de vraag heel anders wordt. 'We hebben nu bijvoorbeeld ook een maaltijdvoorziening, een inloopvoorziening waar mensen naar de fysiotherapeut kunnen. Ook leg ik nu lijnen voor huiswerkbegeleiding en kreeg ik laatst zelfs een telefoontje van iemand die hulp nodig had bij een scheiding'.

Tientallen vrijwilligers

Het dorp kan dit regelen door de vele tientallen vrijwilligers. 'We hebben twee jaar geleden een informatieavond gehad. Daar heb ik aan de mensen gevraagd wat ze konden betekenen voor de samenleving', legt Penterman uit. Van leerkrachten tot zorgmedewerkers. 'Echt heel divers en daar put ik nu nog steeds uit'.

Werkt het?

Het regelen van de WMO was het eerste onderdeel van de pilot. Op dit moment wordt onderzocht wat het project nou precies heeft opgeleverd. 'Maar dat is moeilijk om dat in concrete cijfers vast te leggen, want je hebt ook een zachte kant. Wat doet het met de inwoners. Dat gevoel kun je heel moeilijk opschrijven', zegt Penterman. 'Maar we hebben bijvoorbeeld ook al een aantal vragen op jeugdgebied opgepakt. Dat doen vrijwilligers en daar zou normaal individuele begeleiding op zitten. En dat laatste kost de gemeente veel geld'.

Toekomstmuziek

Penterman ziet de toekomst rooskleurig in. 'We zijn echt op de goede weg. We willen nu uitbreiden. We willen kijken wat we op het gebied van jeugdzorg kunnen betekenen. En als onze Brede Maatschappelijke Voorziening klaar is, in september, dan zit alles straks in een nieuw gebouw en dat is echt heel erg fijn'. De laatste puntjes worden op dit moment op de i gezet. Ook daar heeft Mariënvelde zelf het heft in eigen hand genomen, de inwoners hebben het pand grotendeels zelfs gebouwd.
Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!