Nieuws

Gevallen, gebeten, getrapt en uitgedroogd: Babs Ketelaar uit Ermelo stapt uit paardenrace

Babs Ketelaar (links) en Josefine Schopman. Archieffoto MD16 Team Holland
Het is de zwaarste en langste paardenrace ter wereld: de Mongol Derby over de steppes van Mongolië. 1000 kilometer in tien dagen. Babs Ketelaar uit Ermelo weet nu hoe zwaar het is. Op dag 4 stapte ze noodgedwongen af.
ERMELO - Het is de zwaarste en langste paardenrace ter wereld: de Mongol Derby over de steppes van Mongolië. 1000 kilometer in tien dagen. Babs Ketelaar uit Ermelo weet nu hoe zwaar het is. Op dag 4 stapte ze noodgedwongen af.
Ketelaar had enkele heftige incidenten achter de rug, weet vriendin Helma van den Hoek. Het begon tamelijk onschuldig: ze viel van haar paard. 'Dat gebeurt daar heel vaak, want het zijn semi-wilde paarden waar ze op rijden. Dat is weinig nieuws.'

Incident na incident

Daarna ging het van kwaad tot erger. 'Ze werd in haar been gebeten', zegt Van den Hoek. 'Door wat weten we eigenlijk niet. Het kan zijn dat het door haar paard gebeurd is of door een wilde hond, die lopen daar heel veel rond. En haar lip zou kapot zijn. Dat kwam niet door een val, maar doordat ze in haar gezicht getrapt is. Toch zat ze nog lachend op haar paard. Dus we maakten ons nog niet zo heel veel zorgen.'
Zondag gaf Ketelaar dan toch de pijp aan Maarten. 'Ze heeft nog een stukje kunnen rijden, maar halverwege de dag moest ze bij een horse station blijven om aan te sterken. Ze was zwaar uitgedroogd', kreeg Van den Hoek te horen. 
Van den Hoek dinsdagochtend op Radio Gelderland:

'Drinken was te pijnlijk'

Ketelaar, die kanker heeft overwonnen, geeft volgens Van den Hoek niet zo maar op. Ze had bijna een jaar voor de zware paardenrace getraind. 'Het is er heel erg warm. We vermoeden dat het door de trap in haar gezicht pijnlijk is geworden om te drinken. Ondanks dat ze wist dat het gevaar van uitdroging op de loer lag, want elk jaar gebeurt het wel bij een paar deelnemers.' Inmiddels is een kwart van de 41 deelnemers uitgevallen, weet Van den Hoek.
Van den Hoek vermoedt dat Ketelaar in Mongolië blijft en dat ze, eenmaal aangesterkt, haar teamgenote Josefine Schopman gaat aanmoedigen. Ze hoopt dat ze snel contact met haar vriendin kan leggen. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!