Nieuws

Vlinders 'Romeo' en 'Julia' hebben urenlang seks vlak voor hun dood (Video)

ZUTPHEN - Het is misschien wel de laatste wilde nacht voor vlinders 'Romeo' en 'Julia' in vlindertuin De Kas in Zutphen. De twee komeetstaartvlinders hebben elkaar op het nippertje gevonden, want deze vlindersoort leeft slechts vier dagen. Inmiddels is het vrouwtje al zes dagen oud en het mannetje vijf dagen oud.
Het vlinderstel paart al sinds zondag en dat ging vermoedelijk de hele nacht door. 
Verslaggever Arjan Hoefakker filmde de parende vlinders en sprak met de trotse eigenaar van de vlindertuin:
Wim Kersten van de vlindertuin is opgetogen: 'Ik heb goed nieuws. De twee vlinders hebben een innige ontmoeting.'
Hij vertelt trots dat de twee elkaar vonden. Woensdag kroop het vrouwtje uit haar cocon in de kas. De volgende dag volgde het mannetje. De twee fladderden eerst allebei in twee andere plekken van de kas, ver uit elkaar. Maar zondag veranderde dat.

Handje geholpen

Kersten heeft de vlinders wel een handje geholpen. Hij zorgde ervoor dat de vlinders elkaar snel konden vinden. Tijdens het interview klappen de vlinders de vleugels driftig heen en weer.
Kersten: 'Volgens mij zijn we nu een privémomentje aan het verstoren. We moeten het maar beknopt houden. Het is een teken dat ze wat onrustig worden.'
Kersten legt in deze video ut hoe de vlinderseks in z'n werk gaat:

Weinig enerverende seks

Tijdens het paren bewegen de vlinders normaal niet veel; ze hangen vooral heel stil tegen elkaar aan, vertelt Kersten. 'Dat kan zo de hele nacht doorgaan en dan hopen we natuurlijk dat we maandag eitjes vinden.'
Hij vertelt dat het zeldzaam is dat je het paren van deze vlinders van zo dichtbij kunt bekijken.

Ze kunnen elk moment sterven

De komeetstaartvlinders zijn beide meer dan vier dagen oud. Het stelletje kan dus elk moment sterven. De vlinders worden zonder mond geboren. Ze besteden dus geen tijd aan eten maar pronken vooral met hun vleugels en hebben zo alle tijd om een partner te zoeken. 
'Dat is ze gelukt en wij kunnen genieten van de pracht van deze dieren.'
Het is een succes voor de vlindertuin in Zutphen, zegt Kersten. 'Nu maar hopen dat er eitjes volgen. Ik kan niet in de hersentjes kijken maar misschien zitten ze ook wel heel erg te genieten', lacht hij.