Nieuws

Memorial Flight voor verongelukte paramotorpiloot Ewout de Vries uit Lunteren

LUNTEREN - Vrienden van de omgekomen paramotorpiloot Ewout de Vries willen vanavond, als het weer het toelaat, samen vliegen om hem te eren. De Vries verongelukte vorige week in Zeewolde.
Het ongeluk schokte de paramotorwereld. 'Het is een kleine wereld. Iedereen kent elkaar', zegt Robbin van Herwaarden, een vriend van de omgekomen paramotorpiloot uit Lunteren. 'Op het moment dat zoiets gebeurt, weet iedereen binnen een uur wat er is gebeurd en met wie. Het raakt de sport heel erg. Juist omdat wij altijd heel erg met veiligheid bezig zijn.'
De luchtvaartpolitie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, maar voor Van Herwaarden is het duidelijk. 'Ewout is een goede vlieger, goede piloot en zeer gemotiveerd. Hij probeerde een diepe spiraal te maken, maar zijn glider raakte in een locked spiral en hij viel naar beneden. Dat is een lastige situatie om uit te komen. Je ervaart zo veel G-krachten dat je een black-out krijgt. Als je dan op de grond terecht komt, voelt dat alsof je met 130 kilometer per uur tegen een muur klapt.'

'Ik hoorde een knal'

Paramotorpiloot Tineke van Oort was op het moment van het ongeluk ook in het weiland waar het ongeluk gebeurde. 'Ik heb de crash zelf niet gezien, want ik stond er met mijn rug naar toe. Ik hoorde een knal achter me en rende er naar toe. Dan zie je dat iemand hevig in de kreukels ligt, dat al zijn materiaal kapot is.' Er werd direct een ambulance gebeld en er kwam een traumahelikopter, maar het mocht niet baten. De 20-jarige Ewout de Vries overleed ter plaatse.
Van Oort is zelf ook al 5 jaar paramotorpiloot, maar zoiets heeft ze nog nooit meegemaakt: 'Je hoort boem en denkt dat iemand misschien een been heeft gebroken. Je verwacht niets ernstigs, want er gebeurt eigenlijk nooit iets ernstigs met het paramotorvliegen.' Ze was eerder deze week ook bij de condoleance. 'Dat was heftig. Een jongen van 20 jaar, dan loopt het hele dorp uit. Er gingen duizenden mensen heen.'

Memorial Flight

Deze zaterdag herdenken zijn vrienden Ewout dus door te vliegen. 'Memorial Flight klinkt heel dramatisch, maar het is gewoon met z'n allen met hetzelfde gevoel vliegen', zegt Van Herwaarden. 'Het is een rondvlucht van anderhalf uur ter ere van Ewout.' Het is vanwege het weer (er staat een harde wind) nog niet zeker of de vlucht doorgaat. 
De vrienden wilden ook een Missing Man-formatie vliegen. Van Herwaarden: 'Dat is een formatie met een aantal vliegers in een V-vorm. Een paramotorvlieger vliegt dan weg en die zie je niet meer terug. Dat is een symbool voor de vlieger die is overleden.' Dat onderdeel wordt zaterdag sowieso geschrapt. 'We hebben overlegd met de ouders van Ewout. Ze vonden het een leuk idee, maar het was nog te vers.' Mogelijk wordt de formatie later alsnog gevlogen.
De broer van Ewout heeft een paramotorbedrijf: Vriesair in Lunteren. De broers van Ewout vliegen allebei. Het Vriesair-team waarin Ewout vloog, houdt in september zijn eigen afscheidsvlucht. Waarschijnlijk vliegt het team dan de Missing Man-formatie.  

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!