De Graafschap boekt geflatteerde zege op FC Eindhoven

De Graafschap heeft vrijdagavond in de Jupiler League een zeer geflatteerde zege geboekt op FC Eindhoven. De Doetinchemmers waren lange tijd de mindere op de Vijverberg, maar waren wel efficiënt: 4-1. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Graafschap heeft vrijdagavond in de Jupiler League een zeer geflatteerde zege geboekt op FC Eindhoven. De Doetinchemmers waren lange tijd de mindere op de Vijverberg, maar waren wel efficiënt: 4-1.
Voorafgaand aan de wedstrijd nam De Graafschap afscheid van het vertrokken trio Hidde Jurjus (PSV), Vincent Vermeij (Heracles Almelo) en Robin Pröpper (Heracles Almelo).
Na dit eerbetoon schoot De Graafschap uit de startblokken. Na vier minuten kwam een lange bal voor de voeten van Bryan Smeets terecht. De middenvelder bedacht zich geen moment en schoot hard langs FC Eindhoven-doelman Ruud Swinkels: 1-0. Vier minuten later verdubbelde Sven Nieuwpoort de score. De nieuw aangetrokken verdediger kopte raak uit een corner.
Lang kon de thuisploeg niet genieten van deze grote voorsprong. Na een snelle uitbraak schoot Eindhoven-aanvaller Mart Lieder raak uit een goede voorzet van Daoud Bousbiba: 2-1. Na de aansluitingstreffer kwam De Graafschap iets meer onder druk te staan. Doelpogingen van Bousbiba (redding Bednarek), Lieder (naast gegleden) en Tibeau Swinnen (schot net naast) gingen er echter niet in.
Hierna beet De Graafschap iets meer van zich af. Een schot van Piotr Parzyszek werd gered door doelman Swinkels. Alexander Bannink kreeg daarna nog een grote kans op de 3-1, maar weer was keeper Swinkels een sta in de weg.
Tegenvaller voor De Graafschap was het uitvallen van doelpuntenmaker Smeets vlak voor rust na een stevige tackle van Jonathan Rowell. Smeets werd vervangen door Lion Kaak.
Trainer Jan Vreman besloot geen wijzigingen door te voeren in de rust. De Graafschap begon de tweede helft echter zoals het de eerste eindigde: zwak. Binnen een minuut kreeg FC Eindhoven een grote kans via Bousbiba. Zijn schot werd gekeerd door Bednarek en ook de rebound van Lieder was een prooi voor de doelman van de Doetinchemmers. En in de tweestrijd met Augustine Loof kwam Bednarek even later eveneens als winnaar naar voren.
Tegen de verhouding in kwam De Graafschap twintig minuten voor tijd toch op 3-1. Aanvaller Koolhof startte een dribbel op het middenveld en besloot uit te halen. Zijn schot was onhoudbaar voor Swinkels. Piotr Parzyszek bepaalde in de extra tijd de eindstand op 4-1. Vlak voor tijd maakte Jurre Vreman - zoon van trainer Jan - nog zijn debuut bij De Graafschap.
Opstelling De Graafschap: Bednarek; Will, Lammers (Vreman), Nieuwpoort, Keurntjes; Bannink, Diemers, Smeets, (Kaak) Driver; Parzyszek, Koolhof (Versteeg).