Museum over Radio Veronica opent deuren in Nijkerk

NIJKERK - In Nijkerk gaat op 31 augustus het 192 Museum open voor het publiek. Dat is op de kop af 42 jaar, nadat Radio Veronica moest stoppen met uitzenden vanaf zee. In het museum huizen ook het Demis Roussos Museum, 192TV en Café 192.

192 slaat op de eerste golflengte van Radio Veronica. Het nieuwe Veronicamuseum aan de Oude Barneveldseweg is een initiatief van onder anderen de oud-Veronica-medewerkers Lex Harding en Ad Bouman en belicht de roerige geschiedenis van de Nederlandse zeezenders.

Behalve de ondergang van Radio Veronica kunnen bezoekers ook in Nijkerk terecht voor onder andere de verdwenen zenders als Caroline, Londen, Dolfijn, Mi Amigo en Radio Noordzee.

Ingerichte oude radiostudio

De expositie herbergt delen van oude radioprogramma's, jingles en tunes, met originele apparatuur ingerichte radiostudio's, gouden platen en filmbeelden. Het museum wordt ingericht in samenwerking met Museum Rock Art in Hoek van Holland, dat een groot aantal relikwieën van Veronica in zijn collectie heeft.

'Het is een periode uit mijn werkzame leven die ik eigenlijk lang geleden afgesloten had. Maar gaandeweg is mijn enthousiasme voor dit project gegroeid en besef ik des te meer hoe bijzonder het allemaal was', zegt Lex Harding.

'De pioniersgeest, de ongelijke strijd tegen een overheid die haar grip op de media kostte wat kost niet wilde loslaten, de eerste radioreclames, de introductie van de Top 40. 'The times they are a changing', Bob Dylan zong het en zo was het.'

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Nijkerk
Deel dit artikel: