Nieuws

Hoop op stortvloed aan Gelderse bezwaarbrieven tegen windmolens langs de grens bij Groesbeek

Fotomontage: actiegroep Tegenwind
De laatste bezwarenronde van het regionaalbestuur Düsseldorf tegen 200 meter hoge windmolens is maandag begonnen. Tot en met zeven oktober mogen ook Nederlanders een brief schrijven waarin ze uitleggen waarom ze plaatsing van twaalf windturbines langs de grens bij Groesbeek een slecht idee vinden.
GROESBEEK - De laatste bezwarenronde van het regionaalbestuur Düsseldorf tegen 200 meter hoge windmolens is maandag begonnen. Tot en met zeven oktober mogen ook Nederlanders een brief schrijven waarin ze uitleggen waarom ze plaatsing van twaalf windturbines langs de grens bij Groesbeek een slecht idee vinden.
Onvoldoende beheersing van het Duits hoeft bezwaarmakers niet te weerhouden om te schrijven. De bezwaarschriften mogen ook in het Nederlands opgesteld zijn.
De politiek in Düsseldorf is het hoogste bestuursorgaan dat een knoop moet doorhakken over plaatsing van de turbines. Volgens de Duits/Nederlandse actiegroep Tegenwind Reichswald zijn de politici vooralsnog voorstanders van de plannen.

Oproep

De actiegroep roept belanghebbenden met klem op om van het inspreekrecht gebruik te maken en zich tegen de voorgenomen plannen in het Reichswald bij Kranenburg uit te spreken.
Tegenstanders van het windmolenpark vrezen schade aan de natuur en overlast van geluid en slagschaduwen van de wieken. Daarbij is er angst dat het uitzicht vanaf ondermeer de Zevenheuvelenweg in Groesbeek over het Reichswald zodanig achteruit gaat dat het toerisme er onder zal leiden. De actievoerders merken dat ook in Duitsland het verzet tegen de molen groeit.
illustratie: actiegroep Tegenwind

'Bos wordt industriegebied'

Ook het bestuur in Kleve en Kranenburg moet zich nog definitief uitspreken over de windmolenplannen. Als Düsseldorf met de plannen instemt, komt volgens Tegenwind 'de transformatie van het bos naar een industriegebied akelig dichtbij'.
Hubert Zillig, voorzitter van het burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’: ‘Wij zijn van mening dat het Reichswald, om velerlei redenen, de slechtst denkbare locatie voor windindustrie in onze streek is. In deze mening staan wij niet alleen maar wordt door een groeiend aantal mensen aan weerszijde van de grens gedeeld. Wij roepen eenieder op om van zijn recht gebruik te maken en een zienswijze in te dienen zodat het Reichswald als voorkeursgebied voor windenergie uit de plannen wordt geschrapt. Dit is de laatste kans om op een dergelijk hoog bestuursniveau het bos tegen de komst van industrie te beschermen.'
Uitzicht vanaf de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek (fotomontage actiegroep Tegenwind)
De burgemeesters van Groesbeek en Gennep schreven eerder dit jaar al een brief aan de politiek in Kranenburg waarin ze onder meer schreven: 'Wij kennen voorbeelden in Duitsland waar het leefklimaat verwoest is door de bouw van windmolens. Wij maken ons dus zorgen over de effecten die de windmolens zullen hebben voor onze bewoners.'

Zie ook :