Rutger 'Floris' Hauer komt terug naar Doornenburg

DOORNENBURG - Internationaal topacteur Rutger Hauer komt terug naar Doornenburg om de Redoute Route te openen. Dat meldt de Doornenburger. Hauer brak door als acteur door zijn vertolking van Floris in de gelijknamige jeugdserie. Die speelde zich op en rond kasteel Doornenburg.

Hauer is op vrijdag 19 augustus in Doornenburg. Dat is tijdens het feestweekeinde. Dan wordt 1200 jaar Kasteel Doornenburg, 225 jaar schutterij Gijsbrecht van Aemstel en 100 jaar harmonie St. Caecilia gevierd.

De Redoute Route is een linie van torens die Nederland hielpen te overleven in het verleden. Bedoeling is die linie te laten herleven.

De 72-jarige Hauer woont beurtelings in Friesland en Los Angeles. Volgens een trotse organisator komt hij graag naar Doornenburg en is zijn komst ook al bevestigd door het management van de acteur.

Foto: ANP

Rutger Hauer speelde na Floris onder meer de hoofdrol in de hitfilm Turks Fruit en brak daarna ook door in de Verenigde Staten. Hij is tot nu toe de enige Nederlander die een Golden Globe won (beste mannelijke bijrol in Escape form Sobibor).

In Nederland kreeg hij twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award. In 2013 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn 'uitzonderlijke acteerprestaties'.

Hauer speelde in tientallen films, waaronder Soldaat van OranjeDe Heineken Ontvoering, Batman Begins, Blade Runner, Buffy the Vampire Slayer en in het regiedebuut van George Clooney Confessions of a Dangerous Mind.

 

 

Meer over dit onderwerp:
Geschiedenis Lingewaard
Deel dit artikel:

Reageren