Actie Didammer: Maak van oude gemeentehuis Didam een gezellig plein

DIDAM - Met een mapje papieren onder de arm loopt Didammer Rene Brouwers door de markthal. Het is vandaag marktdag, een perfecte dag om de inwoners van Didam ervan te overtuigen dat de plannen voor het Didamse centrum zoals de gemeente Montferland die wil uitvoeren, niet juist zijn. 'Ik probeer nu zoveel mogelijk mensen te overtuigen, zodat we een vuist kunnen maken', zegt Brouwers.

Maak van oude gemeentehuis een gezellig plein

De gemeente Montferland heeft voor de zomervakantie het centrumplan vastgesteld. 'Op zich goed dat er plannen zijn, maar ik snap de plannen voor de plek van het gemeentehuis totaal niet'. De gemeente wil het nieuwe deel van het leegstaande gemeentehuis slopen. Het monumentale pand blijft bestaan en daar komt een horeca-activiteit in. 'Nou wil de gemeente op de plek waar dus nu nog het 'nieuwe' gemeentehuis staat, een supermarkt bouwen. En dat terwijl er aan de overkant van de straat binnen nu en een paar jaar zoveel leeg komt', zegt Brouwers gefrustreerd.

Zittend op het muurtje bij het gemeentehuis legt hij uit dat aan de overkant van de straat verschillende instellingen zullen verdwijnen. 'Bouw daar dan een supermarkt en maak van dit raadhuisplein een gezellig plein. Kleed het aan met planten, terrasjes en laat hier de Didamse identiteit tot leven komen'. 

'Het is toch al besloten'

Brouwers hoopt voldoende steun van de bevolking te krijgen. 'Alleen kan ik het niet', vertelt hij tegen de mensen op de markt. Verschillende mensen zetten een handtekening. 'Ik vind dat plan zoals jij dat bedacht hebt met dat grote plein heel goed,' zegt een vrouw. Anderen reageren dat het toch allemaal al besloten is. 'Nee,' zegt een zichtbaar gefrustreerde Brouwers, 'als we dat met zijn allen denken, dan gaat het allemaal door zoals de gemeente het bedacht heeft'.

Brouwers hoopt de gemeenteraad na de zomer op andere gedachten te brengen. Hij heeft inmiddels al 260 steunbetuigingen binnen. Ook heeft hij alle politieke partijen gesproken. 'En daar lijkt een opening te zijn om het onderwerp opnieuw te bekijken in de gemeenteraad'.

Verkeersluw centrum

Montferland praat al veel langer over het centrumplan. Het is onder andere de bedoeling dat het centrum verkeersluw wordt gemaakt. Daarbij moet het Lieve Vrouweplein de huiskamer worden van Didam. De winkels worden geconcentreerd in het centrum. Dat centrum moet wel goed bereikbaar blijven voor auto's en ander gemotoriseerd verkeer. Ook moet parkeren gratis zijn. Wandelen en fietsen wordt meer gestimuleerd en krijgen meer ruimte in het nieuwe centrumplan. 

 

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Achterhoek
Deel dit artikel: