Nieuws

In Ulft kun je boodschappen doen zoals in grootmoederstijd

ULFT - Nougat, druipkaarsen, speelgoed. Lesley Klaassen en Ivor Helmink zijn op zoek naar retroproducten. 'Producten uit grootmoeders tijd die wij in onze winkel kunnen verkopen', zegt Lesley. Het paar opende een paar weken geleden in Bontebrug, een buurtschap bij Ulft, een ouderwetse kruidenierswinkel.
'Nostalgisch snoepgoed, zeep, koffie, worst, dat hebben we al in ons assortiment, maar we willen meer.' 
Het was voor Lesley al een heel karwei om de spullen die ze nu verkopen, te vinden. 'Je zoekt toch op internet, gaat naar beurzen, belt met bedrijven van destijds... als ze nog bestaan. Maar het is best moeilijk om echt spullen voor onze winkel te vinden.'

Net als oma vroeger

Ivor en Lesley hebben de winkel precies zo ingericht als dertig jaar geleden. De familie Helmink begon de kruidenierswinkel voor de oorlog. Ivor is de derde generatie. Omdat het zo'n dertig jaar geleden steeds minder goed ging met kruidenierswinkels, sloot ook deze winkel. Lesley en Ivor blazen de winkel nu nieuw leven in. 
'Er is heel veel bewaard gebleven', zegt Ivor. 'En dat hebben we nu allemaal in onze winkel geplaatst. De winkel aan de Bontebrugstraat is niet alleen een winkel. 'Nee, de koffie zou ik niet meer gebruiken en ook deze pruimtabak niet', zegt Ivor.
De winkel is ook deels een museum. 'Gewoon voor mensen die het gevoel van vroeger weer willen ervaren', vertelt Lesley terwijl ze drop uit een glazen pot schept en in een papieren zakje stopt.
Foto: familie Helmink: Roel Kleinpenning Foto

Nostalgisch gevoel

'Kijk de portemonnee van vroeger ligt hier nog. En we hebben ook nog een heel oud boekje liggen waarin precies in staat wat mensen hebben gekocht. Dat werd dan later betaald. Nu zou dat echt niet meer kunnen'. Er komen deze middag verschillende klanten in de winkel die allemaal een oe- en oh-gevoel uitstralen.
Dit is echt nostalgisch, zo ging je vroeger ook naar de winkel, zegt één van de klanten die retrozeep koopt. 'Toen was er in de winkel ook gewoon één persoon die je hielp en waar je een praatje mee kon maken, dat mis je nu.'

Snoepjes proeven

Ook de buurkinderen komen geregeld even shoppen. 'Ik moet nu thee voor mijn moeder halen', zegt Kay. Maar hij vindt de snoepjes uit grootmoeders tijd ook heel erg lekker. Net als een paar kleine kinderen die met hun fietsje voor de winkel spelen. 'Wij komen best vaak snoepjes proeven', zegt één van hen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!