Hoe reageren herten en reeën in de Veluwezoom op wolvenpis?

RHEDEN - Stel de wolf komt naar Nederland, hoe reageren herten en reeën daar dan op? Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen doen daar onderzoek naar.

In de Veluwezoom hebben de onderzoekers op diverse plaatsen buisjes wolvenpis aan bomen bevestigd. Daar hangen cameravallen bij. Herkennen edelherten de geur van wolvenpis nog wel? Ze zijn immers al generaties lang niet met wolven in aanraking gekomen. Nou, zag onderzoekster Annelies van Ginkel, de edelherten blijken op hun hoede.

'Op een van de filmpjes zie je een groepje edelherten lekker van de bosbessen eten', vertelt Van Ginkel tegen RTV Drenthe. 'Op een gegeven moment ruikt een vrouwtje de wolvenurine en die zie je dan strak naar de boom kijken waaraan we het buisje met wolvenurine hebben bevestigd. Ze loopt dan langzaam achteruit. Snuivend, met het hoofd omhoog. Die vertrouwt het niet helemaal.'

Kans op roedel wolven is klein

De kans dat een roedel wolven op de Veluwe komt, acht Van Ginkel niet zo groot. 'Maar ik denk wel dat wolven zich in de grensstreek kunnen vestigen. De kans op dwalers is dan wel een stuk groter.'

Nederland heeft voor de zekerheid wel een wolvendraaiboek opgesteld, waarin staat wat er moet gebeuren als de wolf zich in Nederland vestigt.

Een film uit 2014 over de invloed van wolven op het natuurpark Yellowstone in de Verenigde Staten. De wolven hadden niet alleen invloed op het gedrag van de herten, die delen van het park gingen mijden, maar zorgden er ook voor dat de loop van de rivier veranderde:

Zie ook:

Bericht en audio RTV Drenthe

Wat te doen bij een wolf? Alterra Wageningen schreef mee aan wolvenplan

Meer over dit onderwerp:
Natuur
Deel dit artikel: