Mannen met jerrycan steken pand Turkse stichting Apeldoorn in brand

APELDOORN - Bij het pand van de Turkse stichting 'Unie van Betrokken Ouders' aan de Molenstraat in Apeldoorn is vannacht brand gesticht. Het bestuur van de stichting vermoedt dat aanhangers van de Turkse president Erdogan achter de brandstichting zitten.

Op bewakingsbeelden zijn rond 1:18 uur twee mannen met een jerrycan te zien. Ze sprenkelen vloeistof tegen de deur van het pand aan de Molenstraat en steken die aan. Het vuur breidt niet uit, omdat het bestuur onlangs een nieuwe, brandwerende deur heeft laten plaatsen. De brandweer hoefde er niet aan te pas te komen. Een buurvrouw ontdekte maandagochtend de zwartgeblakerde deur.

Gelinkt aan Gülenbeweging

De Unie van Betrokken Ouders is een Turkse organisatie die radicalisering onder jongeren wil voorkomen met onderwijs en cultuur. Volgens het bestuur worden ze gezien als onderdeel van de Gülenbeweging. Die ligt in Turkije onder vuur, omdat die door president Erdogan wordt beschuldigd achter een mislukte staatsgreep te zitten.

Sinds die beschuldiging zijn de spanningen tussen Turken in Nederland ook toegenomen.

Zaterdag ook al brandstichting

Zaterdag werd ook al brand gesticht bij een Turkse vereniging in Deventer. Dat gebeurde bij een pand van de Stichting Gouden Generatie, die ook aan de Gülenbeweging gelieerd is. Het bestuur van die stichting vermoedt ook dat aanhangers van Erdogan achter de brandstichting zitten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn Brand Politie Nieuws
Deel dit artikel: