Roze woensdag tijdens vierdaagse van Nijmegen: op deze dag moet alles kunnen

NIJMEGEN - Nijmegen kleurde ook dit jaar weer knalroze tijdens roze woensdag. Op deze dag moet alles kunnen. Maar hoe zit dit de rest van het jaar?

Geweld tegen homo's in jaren tachtig

René van Soeren stond aan de wieg van het ontstaan van roze woensdag. Samen met andere medewerkers van homobelangenorganisatie COC demonstreerde hij tijdens de intocht van de vierdaagse van 1983 tegen het geweld dat er eerder die week was ontstaan bij homo-café 't Bakkertje. René van Soeren: 'Daar werden dagenlang mensen lastig gevallen. Tot en met een molotov cocktail aan toe, die naar binnen werd gegooid.' Het COC stelde naar aanleiding van die ongeregeldheden een zwartboek op, waarna Nijmegen met homovriendelijk beleid kwam. Uiteindelijk leidde het zelfs tot het ontstaan van de roze woensdag, zo'n 15 jaar geleden.

'Ik vrees dat we als COC wel door kunnen gaan, tot we net als de Vierdaagse 100 jaar bestaan'

Toch denkt van Soeren dat we er nog niet zijn. 'Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders het afkeurt om twee mannen te zien zoenen, terwijl die best getrouwd kunnen zijn en elkaar bijvoorbeeld kussen als afscheid. Zo lang er alleen maar op dit soort dagen heel uitbundig gedaan kan worden, maar mensen niet zichzelf kunnen zijn op al die andere dagen van de week zijn wij nog niet klaar. Het COC bestaat dit jaar 70 jaar, maar dan vrees ik tot we net als de vierdaagse wel door kunnen gaan, tot we 100 jaar bestaan. '

Meer over dit onderwerp:
4Daagse Nieuws 2016 Nijmegen
Deel dit artikel: