Nieuws

Amerikanen op zoek naar hun roots in de Achterhoek

LIEVELDE - Ze zijn best een beetje zenuwachtig. Hemmie ten Holder en zijn zus Lucy Reijnoudt-Ten Holder ontmoeten vandaag voor het eerst een achter- achternicht uit Amerika. Ze zijn al vroeg bij kampeerboerderij Beusink in Lievelde. 'Kijk we hebben cadeautjes meegenomen', zegt Lucy.
Even voor twaalf uur komt er een Duitse touringcar aangereden bij de kampeerboerderij. In de bus zitten 21 Amerikanen. 'Nee we zijn geen toeristen', zegt een van hen. 'Wij zijn allemaal op zoek naar onze roots.' De Amerikanen stammen allen af van Achterhoekse voorouders.

Op zoek naar een betere toekomst

In de 19e eeuw ging het slecht met de landbouw in de Achterhoek. 'We kregen voor het eerst te maken met de aardappelziekte en oogsten mislukten', zegt Bennie Schilderink. Hij verdiepte zich  de afgelopen jaren in families die vanuit daar naar Amerika trokken en kwam in contact met hen. 'Het is prachtig de families nu herenigd te zien worden', zegt hij over zijn werk. 
Bennie vervolgt: 'Uit pure armoede gingen de families op zoek naar een betere toekomst'. En die lag in Amerika: 'Je moet je voorstellen dat ze zes weken op een boot zaten, velen hebben het niet gered. Het afscheid van de familie in de Achterhoek was voor eeuwig.'

Brieven uit 1889

Inmiddels hebben Lucy en Hemmie de verre nicht Debbie Keith omhelst. 'Dat doet je echt wat, ik ben wel een praatjesmaker, maar ik voel het hier', zegt Hemmie, wijzend met de hand naar zijn hart. Cadeautjes worden uitgewisseld en snel zitten ze binnen aan een tafel de familiegeschiedenis uit te zoeken.
Foto: Omroep Gelderland vlnr Man Debbie Keith, Hemmie ten Holder, Debbie Keith, Lucy Reijnoudt-Ten Holder
'Kijk', zegt Hemmie: 'Dit is het bewijs dat we familie zijn.' Hij houdt twee vergeelde papiertjes in een plastic hoesje omhoog. 'Dit zijn brieven van Geertruida Wilhelmina ten Holder. Zij woonde op 't Zand in Lichtenvoorde en is een voorouder van me.' Hij legt uit hoe hij aan de brieven komt. 'Weet je, vroeger werd er niet over gesproken en de brieven heb ik pas een paar jaar geleden ontdekt.'
Hemmie, Lucy en de rest van de broers en zussen wisten eerder niet dat er familie in Amerika woont. 'Geertruida vertrok in 1889 stiekem naar Amerika, in deze brief vertelt ze aan haar ouders dat ze in Amerika zit. Echt onbegrijpelijk dat dat vroeger zo ging', zegt Hemmie. Samen met Bennie Schilderink kwamen hij en zijn vrouw uiteindelijk achter de link. 
Brief van Geertruida Wilhelmina ten Holder uit 1889. Foto: Omroep Gelderland,

Stamboom uitzoeken

Lucy en Hemmie zochten met Bennie de stamboom van de familie Ten Holder uit. En toen bleek dat Debbie Keith een nazaat is van Geertruida. 'It is amazing', zegt Debbie. Ze is onder de indruk van de geschiedenis en van Nederland. De Amerikanen zijn deze week in Nederland en Duitsland om de plekken te bezoeken waar hun voorouders gewoond en geleefd hebben.
'Het mooiste is dat we echt een familieband hebben, en dat voel je, hoe gek het ook klinkt', zegt ze. Wat ze wel een beetje jammer vindt, is dat het Engels van Hemmie en Lucy niet zo goed is. Maar zij willen een cursus Engels volgen, zodat ze contact kunnen houden met Debbie en haar man.

Dezelfde oren

Tijdens de ontmoeting worden vooral veel foto's bekeken over en weer. En natuurlijk wordt ook naar elkaar gekeken. Lijken ze een beetje op elkaar? 'Wij zijn een echte gezelligheidsfamilie', zegt Hemmie. 'Dat kun je ook al lezen in de brief van Geertruida. Zij stuurde in 1889 vijf gulden met haar brief mee. Dat geld moesten we maar opmaken op de kermis in Lichtenvoorde.'
Of Debbie ook zo'n gezelligheidsmens is, dat moet nog blijken en daar is de tijd nu te kort voor. 'Maar we wel allemaal dezelfde oren', zegt Lucy. 'Kijk maar.' Trots staan ze met z'n drietjes naast elkaar om de oren te vergelijken.
Foto: Omroep Gelderland
Aan het bezoek komt te snel een einde, vinden ze. 'We gaan echt contact houden hoor', zegt Hemmie. 'Maar ik ga niet naar Amerika, ik heb al kriebels in mijn buik als ik de dakgoot schoonmaak. Ik durf niet te vliegen.' Na een omhelzing en zoenen zeggen de Amerikanen gedag en stappen ze in de bus om nog meer van de Achterhoek te zien.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!