Prestigieuze Britse militaire onderscheiding te zien in Airborne Museum Hartenstein

OOSTERBEEK - Het Victoria Cross, een van de pronkstukken in de nieuwe tentoonstelling van het Airborne Museum 'Hartenstein', is donderdag per kunsttransport vanuit Engeland in Oosterbeek aangekomen. Vanaf 2 september is de hoogste Britse militaire onderscheiding te zien.

De onderscheiding is ingevlogen voor de tentoonstelling 'EGO. Vergeet mij niet', waarin het menselijk perspectief tijdens de Slag om Arnhem centraal staat.

Victoria Cross

Het Victoria Cross is een dapperheidsonderscheiding die in 1856 door de Britse koningin Victoria in het leven is geroepen. Het is een van de meest prestigieuze onderscheidingen ter wereld. 

Luitenant John Hollington Grayburn (1918-1944) kreeg de onderscheiding in januari 1945 postuum. Hij voerde tijdens de Slag om Arnhem het bevel over het tweede peloton, A compagnie, 2de bataljon van het Parachute Regiment. Het 2de bataljon slaagde er als een van de weinige in de Rijnbrug te bereiken. 

Heldhaftig

Grayburn landde op 17 september met het 2de bataljon. Diezelfde avond deed hij een poging de Rijnbrug over te steken. Een vijandelijke mitrailleur opende het vuur en de luitenant werd in zijn schouder geraakt. Hij besloot terug te trekken.

Luitenant John Hollington Grayburn:

Op 20 september besloten de Duitsers de Rijnbrug op te blazen. Grayburn verliet zijn schuilplaats om de springstoffen onklaar te maken. Hij raakte wederom gewond. Met een verbonden hoofd en zijn arm in een mitella maakte hij springstoffen aan de brug een tweede keer onschadelijk. Waarschijnlijk werd hij daarna doodgeschoten. Voor zijn moedige en vastberaden optreden kreeg hij het Victoria Cross.

Tijdens de Slag om Arnhem werd er maar vijf keer een Victoria Cross toegekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Oosterbeek Tweede Wereldoorlog Nieuws
Deel dit artikel: