Niet wandelen maar feesten in Nijmegen: de Vierdaagsefeesten zijn begonnen

NIJMEGEN - De Vierdaagsefeesten zijn vandaag begonnen. Zeven dagen lang is het op 38 locaties in Nijmegen feest. De feesten duren tot en met vrijdag 22 juli.

Volgens de Nijmeegse burgemeester Bruls een extra feestelijke uitvoering deze keer, want zoals iedereen weet gaan de wandelmarsen hun 100e aflevering tegemoet. 'Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat het feestgedruis dit jaar extra uitbundig is. Niet alleen langs het parcours, maar ook in de avonden in ons historische centrum.'

Pop, rock, alternatief, jazz of dance je kunt het allemaal vinden op de Vierdaagsefeesten. Voor het eerst is er ook klassieke muziek tijdens de Vierdaagsefeesten en wel op een zeer bijzondere locatie, namelijk de onderste verdieping van parkeergarage Kelfkensbos.

Terug van weggeweest is het 'Festival op 't Eiland'. Op het nieuwe eiland aan de overkant van de Waal vindt het 'Oerol van de Vierdaagsefeesten' plaats.

Kidsfestival

Het Kidsfestival is dit jaar te vinden op het plein voor Museum het Valkhof. Alle kinderen worden op zaterdag om 11.30 uur verwacht voor de warming-up. De loop duurt tot ongeveer 13.30 uur. 

Iedere dag, van zaterdag tot en met dinsdag lopen bovendien 400 kinderen tot en met 12 jaar tijdens Vierdaagsefeesten een route van 2 à 3 kilometer via het Kronenburgerpark, de Waalkade of het Valkhofpark; zij beleven zo hun eigen Vierdaagse.

Een paar andere bekende locaties zijn, Plein 1944 en Matrixx Live aan de Kade; daar treden de grote namen op. In de Stevenskerk, de oudste kerk van Nijmegen, verzorgen artiesten uit binnen- en buitenland, zoals de Common Linnets, optredens. En alternatief Nijmegen gaat voor rock en wereldmuziek naar het Valkhof Festival of De Kaaij.

Best bezochte evenement van Nederland

Sinds 2009 is de Vierdaagse, de combinatie van de afstandsmarsen en de feesten, volgens de Respons Evenementen Monitor het grootste vrij toegankelijke evenement in Nederland. Ze staan ieder jaar bovenaan de landelijke ranglijst van evenementen met de meeste bezoeken.

Cijfers op een rijtje

De Vierdaagsefeesten haalden in 2015 een nieuw bezoekersrecord. Ruim 1,5 miljoen feestgangers in de Nijmeegse binnenstad. Nog een paar duizelingwekkende cijfers:

  • meer dan 1.040 optredens, door ruim 4.500 artiesten
  • 240 extra plasgelegenheden buiten de vaste horeca en 150 toiletten in toiletwagens
  • ruim 4000 meter aan drang-en bouwhekken
  • Meer dan 18.000 m2 aan terras zo'n 20.000 terrasstoelen
  • Er wordt ruim 1.250.000 liter aan drankjes geschonken in 5.000.000 glazen
  • De bezoekers produceren ruim 200.000 kilo afval, dat door 315 vuilnismannen in 35 vuilniswagens en 140 veegwagens wordt opgehaald.

 

Zie ook: 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
4Daagse Nieuws 2016 Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: