Nieuws

Provincie Gelderland ziet niks in speciale taskforce om drugsoverlast te bestrijden

De provincie is er niet om drugscriminaliteit aan te pakken. Dat schrijft GS in antwoord op vragen van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en PvdA. Deze partijen maken zich zorgen over dumpingen van drugsafval en drugscriminaliteit in Gelderland. © archief
ARNHEM - De provincie is er niet om drugscriminaliteit aan te pakken. Dat schrijft GS in antwoord op vragen van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en PvdA. Deze partijen maken zich zorgen over dumpingen van drugsafval en drugscriminaliteit in Gelderland.
De partijen willen dat er net als in Brabant en Zeeland een speciale taskforce komt, die drugscriminaliteit aanpakt. 
De provincie zegt wel het zogenoemde Field Lab programma van de politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland te ondersteunen. In het najaar wordt duidelijk wat deze gezamenlijke aanpak van Openbaar Ministerie, politie, belastingdienst, gemeenten en provincie, heeft opgeleverd.

Niet te vergelijken met Brabant

Volgens de provincie is de problematiek in Gelderland niet te vergelijken met die in Brabant, waar op grote schaal drugsafval wordt gedumpt. Volgens de provincie valt het ook wel mee met de verplaatsing van de drugsoverlast van Brabant naar Gelderland. Door de intensieve bestrijding van drugsoverlast in Brabant verplaatsen de criminelen zich volgens de provincie voornamelijk naar Limburg en België.

Nauwelijks toename drugsdumpingen in Rivierenggebied

In 2014 waren er 13 gevallen van geregistreerde drugsdumpingen in het Rivierengebied.
In 2015 waren dat er 16. 
In mei stuurden Gelderse grondbezitters nog een brandbrief naar de provincie over de toename van afval dat in het buitengebied wordt gedumpt. De ondertekenaars van de brandbrief, waaronder LTO Noord Gelderland, klagen over een toename van afval van drugslaboratoria en wietplantages. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!