Nieuws

Zaltbommel opent Fiep Westendorp-fietstunnel

ZALTBOMMEL - De stad eert daarmee Fiep Westendorp, die vooral bekend is van haar illustraties in de boeken van Annie M.G.Schmidt, waaronder Jip en Janneke. Ze werd 100 jaar geleden in Zaltbommel geboren.
Wie kent ze niet? De kenmerkende silhouetten van Jip en Janneke. Een deel van de iconische werken is te vinden op de muren van de Fiep-fietstunnel die woensdag wordt geopend in Zaltbommel. De tunnel loopt onder de vernieuwde N322 door. De opening wordt verricht door een stoet bont geklede kinderen die door de tunnel loopt, skate en fietst.

Fiep en Annie zijn onafscheidelijk

Fiep Westendorp tekende Jip en Janneke voor het eerst in de jaren '50. De kwaliteit van de drukpersen liet te wensen over, de enige optie was om de iconische kinderfiguren als silhouet weer te geven. Westendorp werkte het liefst samen met kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt, met wie ze ook goed bevriend was. Het duo maakten samen tientallen edities van de avonturen van Jip en Janneke, maar ook Pluk van de Petteflet en Floddertje en Pim & Pom. 
Het werk van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Schmidt zei ooit over het werk van Westendorp: 'Het kan niet door een ander. Ik heb het wel eens gezien in het buitenland, als ze Jip en Janneke vertalen. Maar dan niet met de illustraties van Fiep, maar andere tekeningen erbij. Dat is niets, dat kan niet.'

Fiepbus

In december is het 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp werd geboren, ter ere van de opening van de Fiepstunnel is ook de Fiepbus in de stad. De bus doet ter ere van het Fiepjaar meer dan vijftig theaters, festivals, bibliotheken en scholen aan. De Engelse dubbeldekker oldtimerbus is zowel van binnen als van buiten gedecoreerd met het werk van Westendorp. In het voertuig kunnen kinderen onder meer spelletjes doen met bekende karakters uit haar werk.
Rijk werd Westendorp trouwens niet van het illustreren. Volgens conservator en vriendin Gioia Smid werd haar oudedagsvoorziening betaald door de HEMA, die vooral Jip en Janneke op haar kinderproducten drukte.
Fiep Westendorp overleed in 2004 op 87-jarige leeftijd aan een luchtweginfectie. 
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!