Ziekte van Lyme na tekenbeet? 'Sneltest' geeft straks duidelijkheid

ARNHEM - In Nederland krijgen zo'n 25.000 mensen per jaar de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Maar hoe weet je of je geïnfecteerd bent? Het bedrijf Innatoss Laboratories werkt aan een test die binnen vier weken duidelijkheid geeft.

Vorig maand werd bekend dat in Gelderland de meeste tekenbeten voorkomen, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland. Hoewel de spinachtige parasieten met name in juni en juli toeslaan, waren er afgelopen winter ook veel meldingen van tekenbeten.

Wie gebeten wordt, kan de ziekte van Lyme oplopen. Het eerste signaal van deze aandoening is vaak een rode, ringvormige uitslag, die rond de tekenbeet ontstaat. De meeste mensen met de ziekte genezen na een antibioticakuur, maar 1000 tot 2500 mensen per jaar blijven langdurig klachten houden.

Mensen met tekenbeet gezocht

In plaats van de gebruikelijke antistofmetingen, maakt Innatoss in haar onderzoek gebruik van de cellen in het bloed. Die reageren namelijk eerder en zijn daardoor goed bruikbaar in een vroege lymetest.

Het bedrijf is nog op zoek naar mensen die minder dan tien dagen geleden zijn gebeten door een teek en waarbij de teek 16 uur of langer heeft vastgezeten. Ook mensen die sinds maximaal twee weken de kenmerkende rode ring hebben, wordt verzocht contact op te nemen via 0412 700 530.

'Je mag bij de eerste bloedafname nog geen antibioticum slikken. Daarna kun je vanzelfsprekend behandeld worden', voegt het bedrijf daar nog aan toe.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Natuur Nieuws
Deel dit artikel: