Nieuws

Eten we straks een burger met eendenkroos uit Bemmel?

BEMMEL - De maya's wisten het al en eenden weten het instinctief natuurlijk ook. Eendenkroos is gezond. In Bemmel loopt momenteel een proef met de teelt van waterlinzen oftewel eendenkroos voor menselijke consumptie. De eerste paar honderd kilo zijn afgelopen week geoogst.

Vlotte oogst

Sascha van den Hurk versleept met een buis in het water de eendenkroos naar de voorkant van de bassins in zijn kassen, terwijl er een grote big bag klaar staat om het spul in te doen. Maar eerst moet het met een schepnet uit het water worden gevist. Sascha van den Hurk: 'Het is voor mij ook de eerste oogst, dus ik zoek nog naar een manier waarop we zo vlot mogelijk kunnen oogsten.'

Groeit als kool...uh als kroos

Want de bedoeling is dat er straks veel eendenkroos geteeld wordt. Aan het plantje zelf zal het niet liggen, dat groeit als kool. Van den Hurk: 'Nou dat spreekwoord moeten we dus aanpassen. Het groeit als kroos. Elke drie dagen verdubbelt het plantje zich.' 

Eendenkroosburgers

Ondertussen kijkt Peter Beerens van het Gelderse bedrijf ABC Kroos goedkeurend naar de oogst. Het bedrijf gebruikt het plantje om er grondstoffen uit te winnen die de voedingsindustrie verder kan gebruiken. Peter Beerens: 'Dit is een hele mooie grondstof voor ons, omdat er heel veel eiwit in zit. Zo'n veertig procent van het plantje bestaat uit eiwitten.' Die eiwitten haalt ABC Kroos er in de fabriek in Groenlo uit, zodat ze kunnen dienen als ingrediënt voor vleesvervangende producten zoals vegetarische burgers.
Verslaggever Karel de Jong nam een kijkje in Lingewaard:

Eendenkroos redding voor Lingewaard?

'Een stuk milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld soja omdat het niet helemaal uit Latijns-Amerika hier naartoe versleept hoeft te worden', zegt Peter Beerens van ABC Kroos. 'Het groeit hier in de achtertuin.' En die achtertuin begin dit jaar door Lingewaard omgedoopt tot Next Garden, kan wel wat input gebruiken want momenteel staan veel kassen hier leeg.
Sascha van den Hurk onderzoekt nu met steun van onder meer de provincie Gelderland en de gemeente Lingewaard de teelt van waterlinzen voor menselijke consumptie.

Over een jaar eten we eendenkroos

Een belangrijk obstakel daarbij is de zogenoemde 'novel food'-regeling. Dat betekent dat een voedingsproduct dat vóór 1997 niet standaard werd gegeten in de Europese Unie eerst goedgekeurd moet worden. Dat kost veel geld en tijd. Terwijl Sascha van den Hurk zijn product liever vandaag dan morgen zou verkopen. Toch begrijpt hij het.
'Normaal zou ik die bureaucratie misschien irritant vinden, maar dit project is nu juist bedoeld om alles duidelijk te krijgen, dus het geeft niet. 'Nog een jaar', zo schat Peter Beerens van ABC Kroos, 'en dan eten we eendenkroos uit Gelderland.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!