Nieuws

LIVEBLOG (gesloten): Brand bij ijzergieterij Terborg is geblust, sein brand meester gegeven

TERBORG - Bij een brand in ijzergieterij Lovink in Terborg zijn dinsdagmiddag twee gewonden gevallen. Een van hen is met brandwonden aan armen en been naar het ziekenhuis gebracht. Donkere rookwolken waren een tijd lang vanaf grote afstand te zien. Om 18.35 is het sein brand meester gegeven.
Een bak met 200 liter bijna pure alcohol vloog in brand. 
Het personeel heeft de fabriek verlaten.
Lovink maakt gietijzeren producten en kabelgarnituren voor kabels.
18.35 uur het sein brand meester is gegeven
18.19 uur De brand is geblust, meldt de brandweer op Twitter. De brandweer is nog bezig met nacontrole. Het officiële sein 'brand meester' is nog niet gegeven.
18.10 uur De brandweer onderzoekt nog hoe ver de brand is uitgebreid. Het vuur is tussen de daklagen terecht gekomen. 
18.08 uur De brandweer verwacht nog zeker een uur tot anderhalf uur bezig te zijn om de brand te bestrijden. Het wachten is op een tweede hoogwerker van de brandweer, die is onderweg.
18.05 uur Bij de brand in de ijzergieterij zijn niet specifiek gevaarlijke stoffen vrijgekomen, zegt de woordvoerder van de brandweer op TV Gelderland. 'Rook is natuurlijk altijd gevaarlijk.'
18.03 uur Ooggetuige Martijn Hendricksen zegt dat hij nog nooit zulke zwarte rook zag. 'De rook was gitzwart, je rook ook een echte brandlucht. De rookwolken hingen wel een halfuur boven Terborg. Toen de brandweer begon te blussen, werd de rookontwikkeling minder.' 
17.49 uur Er is dan geen rook meer te zien, er komen nog steeds brandweerauto's aan bij de ijzergieterij.
17.45 uur Er is inmiddels geen sprake meer van rook.
17.43 uur Het treinverkeer vlak langs het terrein van Lovink is niet gestaakt. De treinen rijden gewoon. 
17.38 uur De brandweer bevestigt aan onze verslaggever ter plaatse dat het gaat om een vat met 200 liter bijna pure alcohol dat in brand is gevlogen. 
17.30 uur De brand bij de ijzergieterij is ontstaan in een container met alcohol, met een percentage van 98 %, meldt Regio 8. Zeer brandgevaarlijk dus. 
17.23 uur Het pand is ontruimd, meldt de brandweer
17.22 uur De brandweer meldt dat één persoon met brandwonden naar ziekenhuis is gebracht. De verwondingen zijn niet levensbedreigend. Een andere persoon is lichtgewond en wordt ter plaatse verzorgd
17.20 uur De hoogwerker van de brandweer in Winterswijk is opgeroepen om te assisteren bij de brand in Terborg, zo is te lezen op de 112-meldingen.
17.17 uur Lokale omroep Regio 8 meldt dat er sprake is van een gewonde en en lichtgewonde.
17.10 uur Omwonenden melden dat er nog steeds sirenes zijn te horen van hulpdiensten die op de brand bij Lovink afkomen.
17.06 uur Uit een foto blijkt dat er verschillende ambulances naar de brand in de ijzergieterij zijn gekomen. Over gewonden is officieel niets bekend.