Nieuws

'Financieel toezicht op zorgbedrijven schiet ernstig tekort'

Professor Harrie Verbon
Het toezicht op de zorg schiet volgens hoogleraar Harrie Verbon van Tilburg University ernstig tekort. Hij bestudeerde op verzoek van Omroep Gelderland financiële gegevens van zorgbedrijven die van de overheid een erkenning hebben gekregen op basis van de Wet Toelating Zorginstellingen. © Omroep Gelderland
TILBURG - Het toezicht op de zorg schiet volgens hoogleraar Harrie Verbon van Tilburg University ernstig tekort. Hij bestudeerde op verzoek van Omroep Gelderland financiële gegevens van zorgbedrijven die van de overheid een erkenning hebben gekregen op basis van de Wet Toelating Zorginstellingen.
Deze erkenning heeft een bedrijf nodig als het zorg levert via de Zorgverzekeringswet en via de Wet langdurige zorg. Erkende bedrijven zijn verplicht om inzicht te geven in de besteding van de zorggelden. Maar volgens Verbon biedt dit geen enkele garantie dat het geld goed terechtkomt.
'Bedrijven moeten een papiertje invullen en beloven dat ze transparant zijn. Zodra bedrijven dat papiertje hebben, wordt er niet meer naar omgekeken. Het toezicht schiet volkomen tekort', concludeert Verbon, hoogleraar Openbare Financiën.

Geen zicht op topinkomens

De bestuurders van de zorgbedrijven moeten ook voldoen aan de Wet Normering Topinkomens. Deze wet is in het leven geroepen om te voorkomen dat bestuurders in de (semi)publieke sector te hoge salarissen opstrijken. Verbon noemt ook deze regeling een wassen neus.
'Uit de jaarrekeningen blijkt dat het loon van de bestuurders vaak netjes aan de normen voldoet. Maar daarnaast wordt ook winst uitgekeerd, die bij kleine bedrijven vaak bij de directie in de zakken verdwijnt. De directie is immers ook eigenaar van de onderneming. En die winst wordt niet meegerekend om het topinkomen te bepalen.'

'Niet te controleren'

Niet alle bedrijven hoeven zich via de Wet Toelating Zorginstellingen uitgebreid te verantwoorden. Bedrijven die alleen zorg leveren die betaald wordt met persoonsgebonden budgetten, of werken via onderaanneming, moeten beperkt verantwoording afleggen. 
Bedrijven die zonder die erkenning zorg verlenen hoeven helemaal geen verantwoording af te leggen. 'Bedrijven die minder dan 12 miljoen euro omzetten hoeven bij de Kamer van Koophandel geen uitgebreide winst- en verliesrekening in te dienen. Dat betekent dat veel zorgbedrijven niet te controleren zijn.
Hij vindt dat elk zorgbedrijf zich uitgebreid zou moeten verantwoorden. 'In deze sector van de zorg moet geen marktwerking worden toegelaten. Als het aan mij zou liggen, zouden er daarom geen zorg-bv's bestaan. En als ze er wel zijn dan moet je daar goed op controleren', aldus Verbon.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!