Meer geld voor kankeronderzoek, daarom loopt Betsy uit Vierhouten de Vierdaagse

NIJMEGEN - Haar schoonmoeder heeft het, haar man ook, evenals haar tweede dochter: een 'foutje' in het BRCA1-gen. En dat betekent een grotere kans op kanker. Daarom loopt Betsy Lokhorst uit Vierhouten de Vierdaagse voor het goede doel: het Radboud Oncologie Fonds.

Ruim drie jaar geleden was het groot nieuws: actrice Angelina Jolie, toen 37, maakte bekend dat ze haar borsten preventief had laten weghalen. Ze heeft een afwijkend BRCA1-gen. In een artikel in The New York Times schreef de Hollywood-actrice dat haar artsen de kans dat ze borstkanker zou ontwikkelen, inschatten op 87 procent en de kans op eierstokkanker op 50 procent. Dat was voor haar reden om de ingreep te ondergaan.

Lokhorsts dochter koos daar ook voor. 'Ze heeft het maart vorig jaar gedaan. Ze heeft eerst 9 maanden borstvoeding gegeven, waar ze heel dankbaar voor is. Ze zei: ze hebben hun dienst bewezen, ik wil mijn kinderen graag groot zien worden.' Haar kinderen die een kans van 50 procent hebben dat ze het afwijkend gen erven. 

Mannen met een afwijkend BRCA1-gen hebben ook een verhoogde kans op kanker. Bij de man van Lokhorst gaat het om prostaatkanker. Hij liet daarom zijn prostaat verwijderen. 'Emotioneel is het wel een dingetje, maar we gaan er nuchter mee om', zegt Lokhorst.

'Zodat mijn kleinkinderen er profijt van hebben'

Lokhorst hoopt dat ze een 'mooi bedrag' bijeen weet te brengen voor het Radboud Oncologie Fonds. 'Voor veel onderzoek. Zodat mijn kleindochters daar later profijt van kunnen hebben.'

Vorig jaar haalde het Radboud Oncologie Fonds ook al geld op tijdens de Vierdaagse. Mede daardoor kon het een onderzoek beginnen. Uroloog Peter Mulders van het Radboudumc: 'Dat onderzoek loopt nu om te zien of kanker meer kan worden voorkomen als mensen hun lifestyle veranderen. Dat staat natuurlijk los van het gen, want dat kun je niet voorkomen.'

Verslaggever Vera Eisink in gesprek met Betsy Lokhorst:

De Vierhoutense heeft er inmiddels 400 kilometer op zitten. 'Ik ben er continu mee bezig. Drie keer in de week loop ik een tochtje, zaterdag een grotere tocht. In je eentje al deze oefenkilometers maken, daar heb je deze motivatie echt wel bij nodig.'

Wilt u ook uw verhaal over goede doelen delen en traint u voor de Nijmeegse Vierdaagse? Aarzel dan niet en mail vera@gld.nl . Wie weet loopt zij met u mee! De verhalen zijn iedere dinsdagochtend te horen op Radio Gelderland.

Zie ook:

Deel dit artikel:

Reageren