Gelderland koploper met tekenbeten; in juli loopt u het meeste risico

WAGENINGEN - Gelderland is de provincie waar de meeste tekenbeten voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van tekenradar.nl.

Tussen 2012 en 2016 waren er ruim 30.000 meldingen van tekenbeten. Ongeveer 22 procent kwam uit Gelderland, gevolgd door Noord-Brabant (12 procent) en Noord-Holland (11 procent).

Meeste beten in juni en juli

Jaarlijks wordt 1,3 miljoen keer iemand door een teek gebeten. In juni en vooral juli slaan de spinachtige parasieten het meest toe. Een derde van de tekenbeten wordt opgelopen tijdens het wandelen, 20 procent tijdens het tuinieren en 20 procent bij het spelen.

Ook afgelopen winter waren er verrassend veel meldingen van tekenbeten. Door de relatief hoge temperaturen waren de beestjes actiever dan normaal gesproken in die tijd van het jaar.

Controleer jezelf

Volgens tekenradar.nl is het belangrijk dat mensen zich controleren na een bezoek aan het groen en eventuele teken direct verwijderen. Wie gebeten wordt, kan namelijk de ziekte van Lyme oplopen. Het eerste signaal van deze aandoening is een rode, ringvormige uitslag, die rond de tekenbeet ontstaat.

De meeste mensen met de ziekte van Lyme genezen na een antibioticakuur, maar 1000 tot 2500 mensen per jaar blijven langdurig klachten houden.

De tekenradar is een samenwerking van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en van de Wageningen Universiteit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gezondheid Natuur Nieuws
Deel dit artikel: