Nieuws

Einde aan soap rond fietspad in Groesbeek in zicht

GROESBEEK - Er lijkt eindelijk een einde te komen aan de soap rond het fietspad in Groesbeek. De gemeente Berg en Dal heeft overeenstemming bereikt met de 'reptielenvrienden' die ervoor hadden gezorgd dat het gloednieuwe fietspad in de spoorkuil bij Groesbeek de helft van het jaar afgesloten was.
De soap begon in 2014 toen de gemeente Berg en Dal Groesbeek een fietspad aanlegde in de zogenoemde spoorkuil, een natuurgebied in Groesbeek. De gemeente vond het niet nodig om toestemming te vragen aan het ministerie van Economische Zaken (EZ) dat toeziet op de naleving van de flora- en faunawet. Want volgens de gemeente kwam de gladde slang toch niet voor in dat gebied. 

Fietspad weg, dicht of 150.000 euro boete!

Maar natuurbeschermers dachten daar heel anders over en zij kregen het ministerie aan hun zijde. Het fietspad moest van staatssecretaris Sharon Dijksma worden weggehaald. Of anders moest het van april tot oktober dicht op straffe van een dwangsom van 150.000 euro, om te voorkomen dat er reptielen zouden worden doodgereden. Verantwoordelijk wethouder Ria Barber besloot tot het afsluiten van het fietspad.

Juridisch gezien zit er geen gladde slang

Ondertussen werd het voorkomen van de gladde slang nog steeds betwist, zegt Raymond Creemers van de Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissenonderzoek Nederland). Creemers: 'Juridisch gezien zit hij er niet omdat we hem de laatste drie jaar niet meer hebben waargenomen. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij er heeft gezeten en dat die slang er in elk geval komt.'
Het doet er ook niet toe want RAVON en de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek weten in elk geval wel zeker dat de zandhagedis en de hazelworm voorkomen in het gebied. Die hebben ze zelf gezien, helaas wel dood. Creemers: 'We hebben 37 doodgereden exemplaren gevonden op het fietspad, terwijl we niet eens iedere dag zijn gaan kijken.'

Proefhekjes waren prutswerk

De gemeente Berg en Dal en het ministerie van EZ kunnen het ondertussen maar niet eens worden. Laatstgenoemde instantie bleef van mening dat het fietspad weggehaald moest worden, maar om de partijen toch nader tot elkaar te krijgen werd oud-gedeputeerde Co Verdaas aangesteld als mediator.
Hij krijgt voor elkaar dat het ministerie zijn besluit tot sluiting van het fietspad nog eens zal herzien als de gemeente Berg en Dal er samen met RAVON en WMG uit kan komen. De gemeente laat proefhekjes plaatsen die de reptielen ervan moeten weerhouden om het fietspad over te steken.
Even lijkt het toch nog mis te gaan als het RAVON samen met WMG gaat kijken bij de proefhekjes. Raymond Creemers van RAVON: 'Die hekjes dat was echt prutswerk. Ze waren niet vandalismebestendig er konden makkelijk kieren in ontstaan waardoor reptielen er alsnog doorheen konden kruipen. Bovendien misten ze een opstaand randje zodat de dieren er makkelijk overheen konden kruipen.'

Tunnels voor de reptielen

Maar nu zijn de partijen er toch echt uit. Over een lengte van 750 meter komt er een hek met een omgebogen rand en om de 75 meter komen er tunnels onder het fietspad waar de reptielen doorheen kunnen. Bovendien gaan vrijwilligers er met ondersteuning van de gemeente voor zorgen dat de reptielen zich helemaal thuis zullen voelen in het gebied.
Creemers: 'Heidegebied heeft snel de neiging om bos te worden en dat gaan we voorkomen door het gebied vrij te houden van boomopslag en schaduw.'
De drie partijen sturen hun plan binnenkort naar het ministerie om te laten zien dat ze er samen zijn uitgekomen. En nu maar afwachten of het fietspad inderdaad open mag blijven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!