Nieuws

Boze woonwagenbewoners protesteren tegen 'uitsterfbeleid' Nijmegen

NIJMEGEN - Tientallen woonwagenbewoners hebben maandagmiddag gedemonstreerd voor het gemeentehuis in Nijmegen tegen het uitzetten van een gezin uit een woonwagen. Dat is volgens de demonstranten onterecht. Ze zeggen dat de gemeente op deze manier het aantal standplekken voor woonwagens terug wil dringen.
De zaak draait om een gezin dat geen huurcontract krijgt voor hun plek aan de Ackerbroekweg in Nijmegen. Die plaats stond op naam van de vader van Angelique Kilkens die daar in 2006 met haar man en zoon ging wonen. Destijds gold er een zogenoemde mutatiestop voor woonwagenbewoners omdat de gemeente bezig was met een herindeling van de plekken voor woonwagenbewoners.

'We stonden daar al die jaren ingeschreven'

Maar Angelique en haar man bleven daar wel wonen met hun zoontje en in 2008 is op die plek ook hun dochter geboren. Angelique Kilkens: 'Al die jaren stonden wij in de gemeentelijke basisadministratie ingeschreven op die plek, alles stond op mijn naam, behalve het huurcontract.' Toen in 2013 de mutatiestop voor woonwagenbewoners werd opgeheven ging Angelique met haar vader naar de gemeente om het huurcontract op haar naam over te laten schrijven. 

Onderzoek naar strafbare feiten

Daarbij hoorde ook een antecentenonderzoek en Angelique vertelde direct dat haar partner in 2011 inderdaad veroordeeld was voor een strafbaar feit en daarvoor 6 maanden in de gevangenis had gezeten. Angelique: 'Ik zeg niet waarvoor, maar hij is geen pedo of verkrachter. Het gaat natuurlijk ook niet om het stelen van een rolletje drop nee.'  Volgens Angelique was er wat de gemeente betreft echter geen probleem met het overzetten van het huurcontract zo lang het gepleegde delict niets met huur te maken had.

Rotterdamwet voor gebieden met 'leefbaarheidsproblematiek'

Toch werd het huurcontract maar niet omgezet en in 2015 kreeg Angelique zelfs te horen dat het huurcontract ook niet overgezet kòn worden gezien het criminele verleden van haar man. In datzelfde jaar had het college namelijk de zogenoemde Rotterdamwet van toepassing verklaard voor een aantal gebieden in Nijmegen met 'leefbaarheidsproblematiek'. Die wet vereist voor nieuwe huurders dat ze werk en inkomen hebben en dat ze geen crimineel verleden hebben.

1 september moeten ze vertrokken zijn

Het stel kreeg in 2015 van de gemeente vijf maanden de tijd om de plaats te ontruimen en het huurcontract met de vader van Angelique werd ontbonden, omdat hij zijn plaats had onderverhuurd. Toen dat niet gebeurde stapte de gemeente naar de rechter en die heeft in mei 2016 bepaald dat Angelique en haar gezin op 21 juni de plaats aan de Ackerbroekweg moeten verlaten. De gemeente geeft het stel nog uitstel tot 1 september 2016 maar dan moet de plaats ook echt leeg zijn.

Gemeente houdt zich aan rechtelijke uitspraak

Verantwoordelijk wethouder Renske Helmer-Englebert wil niet veel kwijt over de zaak: 'We hebben het hier over een hele individuele kwestie waar ook een gerechtelijke uitspraak over is. En wij hebben gezegd als gemeente dat wij de termijn verlengen tot 1 september en verder houden wij ons aan de uitspraak van de rechter.'

Uitsterfbeleid van woonwagenplekken

Volgens Angelique is de opstelling van de gemeente gericht op een uitsterfbeleid van woonwagenplekken. Angelique: 'We mogen de woonwagen niet door verkopen aan een volgende huurder op die plek. We moeten de plek leeg opleveren.' Maar van een uitsterfbeleid is volgens wethouder Helmer-Englebert geen sprake: 'Dat is niet het beleid dat wij hier hanteren en de standplaats zal ook gewoon weer verhuurd gaan worden. De wethouder laat de optie open dat op die plek weer iemand terugkomt met een woonwagen: 'Ja dan zou dat kunnen.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!