Nieuws

Scooterdrama Nijmegen 2010: tot 4 jaar celstraf na doodrijden voetganger

'S-HERTOGENBOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft Mohamed A. (24) uit Nijmegen 3 jaar en 9 maanden en Beuningenaar Mohamed el G. (26) 4 jaar celstraf opgelegd voor het scooterdrama op 15 januari 2010 in Nijmegen. Dat kostte destijds Mario van de Geijn uit Arnhem het leven.
Het hof acht bij beiden dood door schuld bewezen, maar zegt dat niet kan worden bewezen wie de bestuurder was. Tegen de twee eiste het Openbaar Ministerie eerder acht jaar celstraf.
De partner van het slachtoffer krijgt 10.000 euro schadevergoeding, oordeelt het gerechtshof.
Advocaat Jan Schadd van Mohamed A. overweegt tegen de straf in cassatie te gaan:
De uitspraak volgt bijna 6,5 jaar na de fatale aanrijding waarover tot de dag van vandaag onduidelijk is wie de scooter bestuurde. Een terugblik:

2010

De 50-jarige Mario van de Geijn uit Arnhem wordt op 15 januari tegen 22.30 uur aangereden op een zebrapad op de Oranjesingel in Nijmegen. Van de Geijn overlijdt later in het ziekenhuis. De aanrijding gebeurt door twee jongemannen op een scooter. Ze negeren een rood verkeerslicht. Het gaat om een 18-jarige Nijmegenaar, Mohamed A. en een inwoner van Beuningen (19), Mohamed El G. Beiden hebben even daarvoor geprobeerd het Belvoir Hotel te overvallen. De scooter is gestolen.
Politie en Justitie hebben geen idee wie de bestuurder van de scooter is. De twee jongens geven elkaar de schuld. Het duo zegt op de avond van het ongeluk te zijn gevlucht voor een politiecontrole. Beiden blijken op de fatale avond personeel van het Radboudziekenhuis in Nijmegen te hebben bedreigd; bij de aanrijding raken ze zelf gewond. Een van hen zou op de spoedeisende hulp een medewerker hebben bedreigd. Een broer van een van de jongens bedreigt een journalist van de Gelderlander. De krant doet aangifte bij de politie.

Eerste veroordeling

De twee scooterrijders verschijnen 3 december voor de rechter. Ze blijven elkaar aanwijzen als de bestuurder. Op 17 december acht de rechter bewezen dat de inmiddels 20-jarige Beuningenaar de bestuurder van de scooter is. Hij veroordeelt hem onder meer voor doodslag tot acht jaar gevangenisstraf, een jaar meer dan Justitie heeft geëist.
De jongeman uit Nijmegen (nu 19) krijgt twee jaar celstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De rechter spreekt hem vrij van medeplichtigheid voor de dodelijke aanrijding, maar hij wordt wel bestraft voor het beramen van de overval op het Belvoir Hotel in Nijmegen.
Het Openbaar Ministerie (OM) laat na enkele dagen weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. Volgens het OM is niet duidelijk wie de scooter bestuurde en zijn ze beiden schuldig aan het medeplegen van doodslag. Ook de oudste van de twee scooterrijders gaat tegen zijn straf in beroep.

2011

Tijdens een zogeheten regiezitting in oktober wordt duidelijk dat circa twintig getuigen moeten worden gehoord over het scooterongeluk. De advocaat van een van de verdachten wil dat het drama wordt gereconstrueerd, maar dat wijst het gerechtshof in Arnhem af.

Vrijspraak in hoger beroep

2012

Het gerechtshof in Arnhem spreekt beide verdachten van het scooterdrama in Nijmegen vrij. Dit gebeurt op 29 mei. Het gerechtshof veroordeelt in hoger beroep beide scooterrijders wel voor de overval op 15 januari 2010 op Belvoir Hotel in Nijmegen die aan de dodelijke aanrijding voorafging.
In juni gaat Justitie in cassatie tegen de uitspraak door het hof. Het CDA in de Tweede Kamer zegt dat als de uitspraak in cassatie overeind blijft, het overweegt met een nieuw wetsvoorstel te komen. Hierdoor zouden verdachten toch gestraft kunnen worden als samen iets gedaan hebben, maar niet duidelijk is wie het belangrijkste aandeel in het misdrijf heeft.
Het gerechtshof in Arnhem krijgt in december van het Burgercomité tegen Onrecht 'de bokaal voor de grootste dwaling op justitiegebied'.

2013

Het gerechtshof moet opnieuw naar de Nijmeegse scooterzaak kijken. Dat is het advies van advocaat-generaal Knigge aan de Hoge Raad. De advocaat-generaal vindt dat het gerechtshof de vrijspraak niet goed heeft gemotiveerd en zich opnieuw over de zaak moet buigen.
De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste rechter in Nederland op het gebied van civiel-, straf- en belastingrecht.

Ander gerechtshof krijgt de zaak

De Hoge Raad oordeelt inderdaad dat de zaak moet worden overgedaan. De procedure schrijft in het geval van een nieuwe rechtszaak voor dat een ander hof, dus niet dat in Arnhem, dan de zaak behandelt. Het gerechtshof in Den Bosch moet zich erover buigen.

2014

Rechters besluiten in oktober dat het drama gereconstrueerd dient te worden. De rol van de jongemannen op de scooter wordt gespeeld door agenten: het gerechtshof wil niet dat de verdachten de scooter besturen.

2015

Op 4 maart wordt het scooterdrama dan toch nagespeeld. De reconstructie in Nijmegen moet meer duidelijkheid geven over wat zich precies heeft afgespeeld tijdens de achtervolging die leidde tot de 'scooterzaak'. Stand-ins leggen op de oorspronkelijke scooter dezelfde route af als de verdachten.
Na de reconstructie bezoeken de rechters, de advocaten van de verdachten en de verdachten zelf begin- en eindpunt van de achtervolging. Publiek en pers kunnen vanachter afzettingen en in een speciaal daarvoor bestemde ruimte de reconstructie volgen. De scooterrijders dragen camera's op hun lichaam.

Verdachte komt niet opdagen, hij trouwt die dag

In augustus gaat de rechtszaak verder, althans dat is de bedoeling. Het gerechtshof in Den Bosch kan de zaak slechts gedeeltelijk behandelen omdat een van de verdachten op een bruiloft in het buitenland is. De oudste van beide verdachten (intussen is hij 25) trouwt in Marokko.

2016

In februari wijzen beide verdachten elkaar opnieuw aan als bestuurder van de gestolen scooter waarmee ruim zes jaar eerder Mario van de Geijn (50) uit Arnhem wordt doodgereden. Mohamed A. zegt met luide stem in de rechtszaal:
'Ik reed niet, dat zweer ik op de Bijbel en dat is heel wat.' Vanuit de andere kant van de rechtbank zegt Mohamed El G.: 'Ik reed niet. Dat zweer ik op de Koran en de Bijbel.'

Nabestaande: neem je verantwoordelijkheid

De partner van de omgekomen Van de Geijn spreekt ook: 'Ik wil dat dit ophoudt, ik denk ook dat jullie dit willen. Wat belangrijk is, is dat jullie je verantwoording nemen voor de daden. Ik begrijp dat jullie niet gestraft willen worden, maar neem je verantwoording. Ik wil dat jullie met mij in gesprek gaan en praten over de gevolgen voor mijn en jullie leven.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!