Nieuws

Justitie wilde man fataal ongeval Zelhem in kliniek laten opnemen

Rémon W. was net een week vrij maar het ging niet goed met hem, constateerde de reclassering. Het was beter als hij opgenomen zou worden in een kliniek. Vrijdagmorgen ging het in Zelhem gruwelijk fout, toen W. een auto stal en frontaal op een andere auto klapte. Een jongetje overleefde dat niet. © GinoPress
ZELHEM - Rémon W. was net een week vrij maar het ging niet goed met hem, constateerde de reclassering. Het was beter als hij opgenomen zou worden in een kliniek. Vrijdagmorgen ging het in Zelhem gruwelijk fout, toen W. een auto stal en frontaal op een andere auto klapte. Een jongetje overleefde dat niet.
In oktober vorig jaar werd W. aangehouden omdat hij zijn vader zou hebben mishandeld en agenten zou hebben bedreigd. Sindsdien zat hij in voorlopige hechtenis: de zaak moest nog behandeld worden. Maar de man kampte met ernstige psychische problemen, zegt een woordvoerder van de rechtbank Gelderland. 

Het ging beter...

De rechter besloot op 6 juni dat W., afkomstig uit Doetinchem, zijn zaak in vrijheid mocht afwachten. Het ging al een paar maanden beter met hem en hij nam trouw zijn medicijnen. 
Op donderdag 9 juni kwam hij vrij. Voorwaarden voor zijn vrijlating waren: contact houden met de reclassering, meewerken aan psychologisch onderzoek en medicatiegebruik. 

'Niet stabiel voor leven buiten'

Een dag voor het fatale ongeval in Zelhem deed het Openbaar Ministerie een vordering bij de rechter om de voorwaarden voor zijn vrijlating te laten wijzigen. In de dagen dat W. vrij was, merkte de reclassering namelijk op dat het niet goed met hem ging: 'Hij is niet stabiel genoeg voor een leven buiten'. Er moest gekeken worden naar opname in een kliniek en dat kon niet zonder rechterlijke beslissing.
Op vrijdag 17 juni stal Rémon W. de auto van de psycholoog die bij hem op bezoek was. Bij een inhaalpoging reed hij frontaal op een auto waarin een gezin uit Stolwijk zat, met een dode en meerdere gewonden als gevolg. 

Extra voorwaarden stellen

Dat W. vrijgelaten werd, is geen ongewone gang van zaken, benadrukt de rechtbankwoordvoerder. Omdat hij al zes maanden in voorarrest zat, bestond de kans dat de eventuele straf van de rechter korter zou zijn dan de tijd dat W. al vastzat. Wanneer de straf is uitgezeten, kan de rechter geen extra voorwaarden meer stellen. Dat zijn bijvoorbeeld voorwaarden als contact met een psycholoog. Bovendien had hij een blanco strafblad. 
Door hem nu vrij te laten, konden die voorwaarden juist later, bij de definitieve uitspraak, wél worden opgelegd. Maar het pakte achteraf bezien niet goed uit. 'Het strafrecht kan nooit 100 procent zekerheid geven wanneer iemand wordt vrijgelaten', zegt de voorlichter. 'Maar dit hakt er wel zwaar in voor de betrokken medewerkers.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!