Nieuws

KNVB draait alles terug: De Graafschap degradeert alsnog

ZEIST - De Graafschap moet alsnog naar de eerste divisie, omdat de beroepscommissie van de KNVB de degradatie van FC Twente weer ongedaan heeft gemaakt. De Tukkers waren in hoger beroep gegaan. FC Twente moet alleen een boete van 180.000 euro betalen.
Update: Op dit moment is er een persconferentie van FC Twente, die is hier live te volgen via de website van RTV Oost.
Het nieuws is binnengekomen als een mokerslag op de burelen van stadion De Vijverberg. 'We zijn tot op het bot verbijsterd en verbaasd , zegt commercieel directeur Martine Zuil. 'De Graafschap voelt zich onrechtvaardig behandeld.'

Juridische stappen

FC Twente behoudt dus de licentie voor de eredivisie. De Graafschap speelt door de degradatie in de nacompetitie in de Jupiler League. De Achterhoekse club zegt volledig verrast te zijn met deze uitspraak van de beroepscommissie en overweegt nu om juridische stappen te nemen. Dat zou voor een complete chaos kunnen zorgen in het betaald voetbal. De kans is echter niet groot dat De Graafschap daadwerkelijk naar de rechter stapt. 'We gaan met onze advocaat eens rustig kijken welke mogelijkheden er nog zijn', zegt Zuil.

Schoon schip gemaakt

De beroepscommissie is een onafhankelijk orgaan dat los van de licentiecommissie nog dieper in de materie is gedoken rond FC Twente. Die stelt nu vast dat er schoon schip is gemaakt door het huidige bestuur. De club heeft het vertrouwen gewekt door in mei alle misstanden uit het verleden te melden. De club uit Enschede krijgt wel een geldboete van 180 duizend euro vanwege vier ernstige overtredingen.

Wanbeleid en fraude

Onder aanvoering van ex-voorzitter Joop Munsterman raakte FC Twente in het verleden echter diep in de schulden. De club maakte zich volgens de KNVB schuldig aan wanbeleid, fraude en dubieuze transfers. Dat leidde tot een schuld van tientallen miljoenen euro's. De licentiecommissie zette de club terug naar de eerste divisie, maar FC Twente ging dus met succes in hoger beroep.
Vorige week kwam de rechtbank nog tot het besluit dat FC Twente terecht kon worden teruggezet door de KNVB. Een kort geding dat was aangespannen tegen de voetbalbond werd verloren en de voetbalbond werd in het gelijk gesteld..

Gevolgen De Graafschap groot

FC Twente heeft nu dus de laatste strohalm alsnog gepakt en mag gewoon weer de eredivisie in. Voor De Graafschap, dat in de nacompetitie officieel degradeerde, zijn de gevolgen enorm. De Achterhoekers moeten ongeveer twee miljoen euro terug in de begroting. Ook voor sponsors en spelers heeft de uitspraak gevolgen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!