Nieuws

Culemborg gaat draagvlak voor azc zoeken

Archieffoto
Wat is het draagvlak in Culemborg voor een nieuw asielzoekerscentrum? Met die vraag zal het college over twee weken aan de slag moeten. Dan vraagt de raad vrijwel zeker een haalbaarheidsonderzoek aan.
CULEMBORG - Wat is het draagvlak in Culemborg voor een nieuw asielzoekerscentrum? Met die vraag zal het college over twee weken aan de slag moeten. Dan vraagt de raad vrijwel zeker een haalbaarheidsonderzoek aan.
Het opstarten is nog slechts een formaliteit, maar dat er een haalbaarheidsonderzoek in Culemborg komt is zeker. Nagenoeg alle fracties in de raad zegden toe een motie van de PvdA te zullen gaan steunen.

PvdA is hoopvol

Met een haalbaarheidsonderzoek gaat het college onderzoeken of de inwoners van Culemborg wel zitten te wachten op een nieuw azc. De PvdA is hoopvol, omdat in Culemborg al eerder een azc is geweest en waar de gemeente 'veel van geleerd heeft'. Die expertise wil de partij nu meenemen in de plannen voor een nieuw azc. 

300 tot 500 asielzoekers

Hoewel Culemborg officieel maar 127 asielzoekers hoeft op te vangen, wordt er gekeken naar een azc voor 300 tot maximaal 500 mensen. Dat komt omdat het COA, het orgaan dat verantwoordelijk is voor het huisvesten van de asielzoekers, een ondergrens heeft van 300 mensen. En omdat het eerdere azc in Culemborg 500 mensen heeft gehuisvest, is dat de bovengrens. Bovendien, zo is de verwachting, kan Culemborg een samenwerking aangaan met buurgemeenten. 

Geldermalsense kolen uit het vuur?

Een van die buurgemeenten is Geldermalsen. Dat gaf eerder al aan geen asielzoekers meer op te gaan vangen. PvdA Culemborg wil nu kijken of ze een samenwerking met Geldermalsen en andere buurgemeenten aan kan gaan, waardoor de gemeenten elkaar steunen. Samen moeten de gemeenten Buren, Geldermalsen, Lingewaal, Neerijnen en Culemborg 474 asielzoekers opvangen. Dat dit precies binnen de maximale 500 asielzoekers valt, is volgens PvdA-fractievoorzitter Marinka Mulder 'puur toeval'.