Sint Maartenskliniek in Nijmegen bespaart miljoenen met nieuw reumamedicijn

NIJMEGEN - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen bespaart miljoenen doordat ze is overgestapt op een goedkoper reumamedicijn.

Het nieuwe middel heeft de merknaam Benepali en is de helft goedkoper dan het medicijn dat eerder werd gebruikt. De ruim 800 reumapatiënten van het Nijmeegse ziekenhuis die het middel gaan gebruiken, zijn woensdag op de hoogte gebracht.

Frank van den Hoogen, hoogleraar reumatologie en afdelingshoofd in het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek, is erg te spreken over het nieuwe medicijn. 'In wetenschappelijk onderzoek bij reumapatiënten is aangetoond dat Benepali even effectief en veilig is als de biological Enbrel (het oude medicijn, red.). Daarnaast is gebleken dat Benepali minder vaak roodheid en irritatie van de injectieplaats geeft.'

'Trots op deze overstap'

Voorzitter Mark Van Houdenhoven van de Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek is ook blij met het nieuwe reumamedicijn. ‘Wij zijn er trots op dat wij als eerste ziekenhuis zo’n grote overstap organiseren. Dit komt ten goede aan de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. De Sint Maartenskliniek werkt al jaren aan dosisoptimalisatie, therapietrouw en het terugdringen van verspilling. Het initiatief om over te stappen komt zowel van de afdeling reumatologie als van de apotheek. Alle reumatologen en apothekers steunen het.’

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid noemt de overstap een belangrijke zet. Ze prijst de Sint Maartenskliniek en hoopt dat andere ziekenhuizen en behandelaren dit voorbeeld volgen.

Meer over dit onderwerp:
Gezondheid Nijmegen
Deel dit artikel: