Nieuws

Chinezen nemen deel NXP over en vestigen hoofdkantoor in Nijmegen

NIJMEGEN - Chipfabrikant NXP verkoopt een bedrijfsonderdeel aan een groep Chinese investeerders. Het onderdeel gaat verder onder de naam Nexperia en krijgt een eigen hoofdkantoor in Nijmegen.
Het gaat om het onderdeel dat onder meer transistors maakt voor industriële apparatuur, de auto-industrie en consumentenelectronica. Bij dat onderdeel werken wereldwijd elfduizend mensen. De fabrieken staan in Azië, Duitsland en Groot-Brittannië.

Werkgelegenheid in Nijmegen

Momenteel werken bij die afdeling zo'n 110 mensen in Nijmegen. In Eindhoven werken er nog eens vijftien die allemaal naar het nieuwe hoofdkantoor in Nijmegen komen. Guido Dierick, directeur van NXP Nederland: 'Misschien levert het zelfs nog extra banen op, omdat het hoofdkantoor van de multinational nieuw opgezet moet worden.'
Het is ook nog niet duidelijk waar dat nieuwe hoofdkantoor dan gaat komen. Dierick daarover: 'Eerst wilden we de verkoop afsluiten. Waarschijnlijk komt daar nog in de zomerperiode duidelijkheid over.' Maar daar zal Frans Scheper, de nieuwe CEO van Nexperia, zich mee bezig gaan houden, aldus Dierick.
Dierick vertelde ook dat er verder niets in het vat zit, als het gaat om de verkoop van andere delen van NXP.

Investeringen

De verkoop van de divisie levert NXP 2,75 miljard dollar op. Dat geld krijgt een aantal nieuwe bestemmingen. Er moet belasting over betaald worden, schulden worden afgelost, er gaat een deel naar de aandeelhouders en er worden nieuwe investeringen mee gedaan. Dierick kon nog niet vertellen of die investeringen in Nijmegen gedaan gaan worden.

Reactie vakbond

De vakbonden zijn vanmorgen bijgepraat over de verkoopplannen richting de Chinese investeringsmaatschappij. Bestuurder Arthur Bot van CNV Vakmensen praat volgende week met de nieuwe eigenaren. Volgens hem worden in Nederland 100 tot 150 mensen geraakt door de overname: 'Dat moet netjes worden gecompenseerd. We horen graag het naadje van de kous over de exacte plannen van die nieuwe investeerder.'