Nieuws

Van haaknaald tot speerpunt: Liemerse schatten te zien in Leids museum

Romeinse sleutel
Archeologische vondsten uit de vier Liemerse gemeenten zijn vanaf vandaag te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De 'schatten' worden samen met vondsten uit andere gemeenten tentoongesteld in een tien meter lange ladekast in het kader van 'Archeologie uit je achtertuin'. © gemeente Duiven
ZEVENAAR - Archeologische vondsten uit de vier Liemerse gemeenten zijn vanaf vandaag te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De 'schatten' worden samen met vondsten uit andere gemeenten tentoongesteld in een tien meter lange ladekast in het kader van 'Archeologie uit je achtertuin'.
Duiven, Zevenaar, Westervoort en Rijnwaarden hebben besloten om samen een lade te vullen met enkele objecten uit de Romeinse tijd. Er is een selectie gemaakt uit het depot van onder andere het Liemers Museum.

Romeinse sleutel

Zo is een opgebaggerde speerpunt te zien uit de Bijland, opgegraven in Rijnwaarden. Verder zijn een Romeinse sleutel uit Duiven, een Romeinse haaknaald uit Zevenaar en een zilveren munt uit Westervoort te bewonderen.
De tentoonstelling is een samenwerking tussen archeologen, musea, gemeenten, depots en archieven. Door voorwerpen uit de gemeenten te presenteren wordt archeologie voor inwoners tastbaar gemaakt.
Inmiddels doen 120 gemeenten mee aan het project. De archeologische vondsten zijn twee jaar te zien in Leiden.