Zomer in Gelderland: Dieren

DIEREN - Dieren is met ruim 14 duizend inwoners veruit de grootste plaats die we dit jaar met Zomer in Gelderland bezoeken.We kennen Dieren natuurlijk vooral van die bekende fietsenfabriek. Maar wist u dat het ook de geboorteplaats is van prinses Marilene...

Dieren: 3 augustus op het Callunaplein

In 838 komt Dieren voor het eerst in officiële stukken voor als Theothorne. Theo wat...??? Theothorne. Tegenwoordig heten de sporthal, de schouwburg, een schaakvereniging en een Grand Café nog steeds zo.

Het spoor splitst deze plaats al jaren in tweeën. Maar na jaren discussie komt er eindelijk een oplossing met Traverse Dieren.

Nu we het toch over treinen hebben; Dieren is ook het eindpunt van de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij die vanuit Apeldoorn komt.

En Dieren had vroeger de Hof van Dieren. Nee Dieren heeft de Hof van Dieren. Nu een wijngaard, eerder ook al kwekerij maar echt vroeger lag daar een prachtig jachtslot. De Oranjes kwamen er vroeger, de Fransen hebben het kasteel in brand gestoken en nadat het weer helemaal opgebouwd was, werd het in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Zonde, een prachtig slot met een prachtige geschiedenis.

Zouden we bijna team Dieren vergeten....Hier zijn ze dan, de tien die het voor Dieren gaan doen op 3 augustus:

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: