Nieuws

Opnieuw bijzondere vondst bij archeologische opgraving in Nijmegen

NIJMEGEN - Bij de opgraving onder aan de Valkhofheuvel in Nijmegen is een tweede muur uit de Romeinse tijd blootgelegd. De archeologen van de gemeente Nijmegen zijn gestuit op een massieve fundering. Mogelijk is dit een onderdeel van een haven of gebouw aan een haven uit de Romeinse tijd. Het is straks te zien in het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei.
De muur loopt over een lengte van ongeveer 25 meter, op een plek waar al eerder diverse bouwsporen uit verschillende eeuwen zijn aangetroffen. Het gaat om een massieve fundering van 1 tot 1,5 m breed, die bestaat uit fragmenten natuursteen, zogenoemde Grauwacke, en grote blokken tufsteen van elk 900 kilo zwaar.
Beide steensoorten komen uit groeves in de Duitse Eifel. De archeologen schatten dat de muur uit de 2e eeuw na Christus komt. Het is niet duidelijk waartoe deze muur heeft behoord. Vanwege de ligging nabij de Waaloever denken ze dat hij te maken had met een haven.
Luister hier naar museumdirecteur Gerard Mangnus van De Bastei over de opgravingen: 

Muur kwam onder stookplaats vandaan

De muur is vermoedelijk in de vierde eeuw al gedeeltelijk afgebroken. Met de bouw van de 13e-eeuwse stadsmuur en een 14e-eeuws huis is deze verder afgebroken. Voor de bouw van de 16e-eeuwse Stratenmakerstoren is een deel van de oude Romeinse fundering hergebruikt. De muur werd zichtbaar nadat in de buurt een 14e-eeuwse bakstenen vloer met stookplaats werd gevonden.

2000 jaar zichtbaar in nieuw centrum voor natuur en cultuurhistorie

In het najaar van 2015 zijn de archeologen van de gemeente Nijmegen beognnen met de opgraving onder aan de Valkhofheuvel in het centrum van de stad. Dit is een rijksmonument met boven op de heuvel middeleeuwse resten, zoals de Sint Nicolaaskapel en de Barbarossaruïne. Vlakbij zijn ook Romeinse overblijfselen gevonden, onder andere van de Nijmeegse godenpijler. Reden voor de opgraving is de bouw op deze plek van De Bastei, het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie. De opgraving vindt plaats tussen de Waalkade en de Valkhofheuvel, achter het oude museum De Stratemakerstoren. De archeologen hebben de afgelopen maanden belangrijke sporen van ruim 2000 jaar Nijmeegs verleden aangetroffen. Deze vondsten onderschrijven volgens de archeologen dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is.