Nieuws

Veel vragen over handelen wethouders Aalten tijdens extra raadscommissie

De wethouders Luiten (links) en Kok dinsdagavond op de publieke tribune.
De moeder van de Aaltense wethouder Erik Luiten heeft ingesproken tijdens een speciaal ingelaste commissievergadering die ging over het handelen van haar zoon. © Omroep Gelderland
AALTEN - De moeder van de Aaltense wethouder Erik Luiten heeft ingesproken tijdens een speciaal ingelaste commissievergadering die ging over het handelen van haar zoon.
De wethouder ligt onder vuur omdat hij een mestbassin op zijn erf heeft aangelegd zonder de juiste vergunningen. Vraag is of de wethouder in zijn functie misbruik heeft gemaakt van de situatie en niet juist heeft gehandeld.
Melkveehouder Luiten had te kampen met een mestoverschot en bouwde zonder vergunning een mestbassin. Het tweede bassin op het erf. In een rapport dat is opgesteld naar zijn handelen, komt ook de aanleg van een mestbassin in 2002 aan bod. Dat zou ook destijds niet goed aangevraagd zijn. Moeder Luiten sprak hier haar woede over uit: 'Ik dacht dat het over een wethouder ging, niet over een jonge boer van toen. Laten we het verleden in het verleden laten.'

Doorspelen vertrouwelijke informatie

Ook collega-wethouder Ted Kok ligt onder vuur. Volgens het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft wethouder Kok zijn collega Erik Luiten op de hoogte gebracht van een op handen zijnde controle door de Omgevingsdienst Achterhoek. Dat mag niet, omdat dit vertrouwelijke informatie is, aldus de onderzoekers van BING.

Veel vragen

De commissieleden hadden dinsdagavond alle gelegenheid om technische vragen te stellen aan de onderzoekers en de burgemeester. Wethouder Luiten en wethouder Kok zaten op de publieke tribune en mochten niet spreken.

Rapport niet volledig

Volgens Ton Diepeveen, die een eigen onderzoeksbureau heeft en integriteitsonderzoeken uitvoert, is het rapport van BING niet volledig. 'Er missen essentiële stukken, feiten, die nodig zijn om een conclusie te kunnen trekken'. Diepeveen sprak tijdens de commissie in op verzoek van Luiten. Volgens de onderzoekers van BING liggen alle feiten op tafel. 'Wij zijn zorgvuldig geweest, tijdsdruk heeft geen rol gespeeld'. BING gaat verder niet in op de vraag of de wethouders integer hebben gehandeld. Ook burgemeester Berghoef velt geen oordeel. 'Ik geef geen kwalificatie aan dit onderzoek, of dit integer is of niet. De raad moet hierover oordelen', aldus de burgemeester.

Raad moet nu besluiten

De gemeenteraad van Aalten komt volgende week woensdag bijeen. Dan wordt besloten hoe de toekomst van de beide wethouders eruitziet. Justitie doet overigens ook onderzoek naar de gang van zaken.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!