Nieuws

Montferland moet uren huishoudelijke hulp vaststellen, zegt rechter

De gemeente moet bij het toekennen van huishoudelijke hulp het aantal uren hulp berekenen. Dat heeft de kortgedingrechter maandag bepaald in een zaak tegen de gemeente Montferland. © Archief
ARNHEM - De gemeente moet bij het toekennen van huishoudelijke hulp het aantal uren hulp berekenen. Dat heeft de kortgedingrechter maandag bepaald in een zaak tegen de gemeente Montferland.
Veel gemeenten sluiten contracten met zorgverleners, waarin bijvoorbeeld staat dat het huis van een cliënt schoon en leefbaar moet zijn. Dit heet resultaatgericht indiceren, waarbij de zorgverleners zelf de vrijheid krijgen om in te vullen hoe dat resultaat bereikt wordt.
Daardoor kunnen zorginstanties makkelijker korten op uren of geld besparen door de inzet van goedkoper personeel.
Vorige maand heeft de Centrale Raad van Beroep al een streep gezet door deze manier van werken. Gemeenten moeten volgens de raad ook aangeven hoeveel uren zorg er in een bepaald geval gegeven moet worden. Diverse lagere rechtbanken hebben ook al soortgelijke uitspraken gedaan.
Eerder werd de gemeente Bronckhorst door de rechter op de vingers getikt. Ook tegen de gemeente Doetinchem en alle gemeenten in het rivierengebied  dreigen soortgelijke rechtszaken.