Nieuws

Kan de eikenprocessierups worden bestreden met bloemen?

WARNSVELD - De Vlinderstichting is in Gelderland een onderzoek gestart naar een andere bestrijdingsmethode van de eikenprocessierups. Nu worden de bomen waarin de dieren zitten nog massaal bespoten, maar dat moet veranderen. Bloemen zijn de nieuwste remedie tegen de overlast veroorzakende rups.
'Als je spuit, dan vermoord je niet alleen de eikenprocessierups, maar ook alle andere soorten die ook in de eik zitten,' zegt Jurrien van Deijk van de Vlinderstichting. 
Het is maandagochtend. Van Deijk plaatst samen met Frans van Alebeek van de Wageningen Universiteit bakken langs de N346 bij Warnsveld. Het zijn insectenvallen. Gekeken wordt hoeveel natuurlijke vijanden van de rupsen hier in de bomen en bermen leven. Langs de N346 zitten veel eikenprocessierupsen in de bomen,

Sluipwesp belangrijk

'D'r zit al een sluipwesp in,' zegt onderzoeker Van Alebeek, als hij in één van de bakken kijkt. 'Een beestje van een centimeter, maar sluipwespen kunnen belangrijk zijn tegen de eikenprocessierups. We weten alleen niet of ze met z'n allen in staat zouden zijn die rupsen te bestrijden. Dat is wat we hier willen onderzoeken.'
Het de bedoeling dat de berm waar geteld wordt, straks beplant wordt met bloemen. 'Meer bloemrijke bermen, daar komen ook meer insecten op af, waaronder hopelijk ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups,' legt Van Deijk uit.

Goedkoper dan spuiten

Het tellen wordt herhaald na het beplanten van de bermen. Zo kan worden gekeken of het aantal vijanden is gegroeid en of insecten de rupsen voldoende kunnen bestrijden.
De onderzoekers denken zelfs dat bestrijding door beplanting goedkoper is dan spuiten of wegzuigen van de rupsen. 'In heel Nederland heb je het dan over tientallen miljoenen euro's,' aldus Van Alebeek.
De eikenprocessierups wordt in Nederland bestreden omdat het een exotisch dier is dat grote overlast veroorzaakt. De haren van de rups veroorzaken bij de mens ademnood, ontstoken ogen, jeukbulten en zelfs koortsaanvallen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!