'Boeren dreigen hun schuur in brand te steken vanwege asbestsanering'

ARNHEM - Boeren zitten met de handen in het haar als het om asbestsanering gaat. Ze kunnen het saneren van schuren niet altijd betalen, terwijl de overheid dat wel verplicht. Sommigen dreigen daarom zelfs hun gebouwen waarin asbest is verwerkt in de brand te steken. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zondag in het TV Gelderland programma In Gelderland Live.

Het Kamerlid gaat maandag bij de minister aandringen op een plan van aanpak en stelt Kamervragen over de asbestsanering. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest, stelt de overheid.

Vorig jaar werd besloten dat er in 2024 geen daken met asbest in Nederland meer mogen zijn. Dat wil het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Afgelopen donderdag zijn afspraken gemaakt met gemeenten, provincies en organisaties als LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars om de versnelling van de aanpak vorm te geven. Het subsidiebudget van de Rijksoverheid is 75 miljoen, waarvan 10 mln in 2016. De provincies zijn uitvoerders van de regeling.

'Niet áltijd mannen in witte pakken nodig'

Asbestsanering moet makkelijker en goedkoper, stelt woningbouwcorporatie Talis in Nijmegen. Volgens Ronald Leushuis van Talis is de inzet van mannen in witte pakken lang niet altijd nodig als er asbest gesaneerd moet worden. 'Dat verschilt van situatie tot situatie. Laten we per geval bekijken of de inzet van mannen in witte pakken wel nodig is. Het moet makkelijker en goedkoper, en dat kan ook. Laten we eindelijk normaal doen over asbest.'  

Afgelopen week presenteerde Talis samen met onder andere de burgemeester van Alkmaar en de Nijmeegse hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot, een pamflet dat oproept om de hysterie rondom asbest te doorbreken. Hoogleraar Helsloot en de mede-ondertekenaars vragen zich af of de investering opweegt tegen de beperking van de veiligheidsrisico's.

De provincie Gelderland zoekt nog uit hoe groot het probleem van asbestdaken in Gelderland is. Gemeenten handhaven het verbod op asbestdaken. De handhaving ligt soms bij de provincie. Bijvoorbeeld in een beperkt aantal gevallen bij grote bedrijven.

Een inventarisatie uit 2012:

  • 7% van de woningen
  • 35% van de agrarische gebouwen (172.595 vierkante meter)
  • 10% van de industriële gebouwen
  • 8% van de overige gebouwen

(bron: Search Ingenieursbureau)

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: