Nieuws

Lingewaard wil geen weekendmotorrijders meer op de dijk

ANGEREN - Motorrijders die in het weekend en op feestdagen willen toeren, kunnen dat niet meer doen in Lingewaard. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering over de verkeersproblematiek in die gemeente.
De verkeersdrukte op de dijken is al langer een probleem in de gemeente Lingewaard, onder meer voor inwoners van Angeren. Volgens hen kiezen veel automobilisten bij Doornenburg de Rijndijk als sluiproute.

Beperkte afsluiting geen zin

Het afsluiten van twee dijkopgangen (de Eversstraat en de Paddepoel) zoals wethouder Theo Peren eerder voorstelde zou hieraan volgens de inwoners van Angeren niets veranderd hebben.
Volgens de voorzitter van Strijdbaar Angeren zou afsluiting van de Paddepoel de inwoners van Angeren juist benadelen, aangezien ze zelf ook gebruik maken van die dijkopgangen. Die afsluiting werd door de raad dan ook geschrapt.

Politiek compromis

Het afsluiten van de dijken voor motorrijders is een compromis dat werd ingediend door coalitiepartij CDA. Het plan kreeg steun van alle coalitiepartijen en van oppositiepartij D66 die nog een punt wist toe te voegen: alle dijkvakken waar je nu 60 km/u mag rijden worden fietsvriendelijk ingericht met rode fietsstroken.
Secretaris Rob Harmsen van Strijdbaar Angeren noemt de uitkomst 'weinig verrassend' en een 'politiek compromis'. 'Wij zijn niet rouwig om het weren van die motoren in het weekend, maar als je echt wat wilt doen, moet je de dijk op meerdere punten afsluiten. Met name bij de Krakkedel.'

Argumenten van tafel geveegd

Maarten van den Bos van oppositiepartij PvdA is verbaasd dat wethouder Peren de voorstellen van andere partijen om meerdere dijkopgangen af te sluiten, zo van tafel veegde omdat dat zoals volgens de wethouder 'nu eenmaal niet in het coalitieakkoord staat.'
Van den Bos: 'Tegenover de oppositiepartijen begrijp ik dat nog wel, maar zo legt de wethouder ook de input van bewoners met een achteloos gebaar naast zich neer.' Hij begrijpt ook niet dat de wethouder vervolgens het amendement van diens eigen partij CDA verdedigde alsof hij nog fractievoorzitter is van die partij.
Maarten van den Bos: 'Zoiets verwacht je toch niet in het duale stelsel.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!