Nieuws

Dijk net over de grens in Duitsland houdt stand

HAMMINKELN - De dijk bij de Duitse stad Hamminkeln die door zware regenval dreigde door te breken, heeft het gehouden. De dijk ligt net over de grens in het Achterhoekse Gendringen.
De hevige regen zorgde ervoor dat de waterstand in rivier de Issel, de bovenloop van de Oude IJssel in Nederland, met wel twee meter steeg. Toch bleef Hamminkeln voor overstromingen behoed. De dijk is gecontroleerd doorgestoken, waardoor de druk  werd weggenomen. 

A3 Arnhem-Oberhausen zou zijn ondergelopen

Bij een doorbraak van de dijk zou het water naar de snelweg A3 zijn gelopen en zou er geen verkeer mogelijk zijn tussen Oberhausen en Arnhem. Donderdagavond gingen er berichten rond dat de dijk het had begeven, maar die geruchten bleken niet waar te zijn. Inmiddels is het water in de Issel aan het zakken. Wel is afvoer in het riviertje nog hoog en daardoor de stroming snel.

Vaarverbod

Datzelfde geldt voor de Oude IJssel. Volgens een woordvoerder van het Waterschap Rijn en IJssel staan de stuwen in de Oude IJssel open om het water zo snel mogelijk af te voeren. Daardoor is de stroming zo snel, dat er een vaarverbod is afgekondigd op de rivier. 

68.000 zandzakken

Ongeveer 600 man waren in touw om een mogelijke dijkdoorbraak te voorkomen. De dijk werd met zo'n 68.000 zandzakken versterkt. Het waterschap Rijn en IJssel stuurde 1600 zandzakken naar Isselburg, waar een crisiscentrum is ingericht.