Nieuws

Met angst en beven houdt Groesbeek weerbericht in de gaten

GROESBEEK - Gaat het weer regenen of blijft het droog? Dat is waar ze in Groesbeek gespannen naar kijken. De impact van de enorme hoosbui en de modderstroom in de Kruksebaan is fors bij de bewoners. Hoe groot de schade in geld uitgedrukt is, kunnen schade-experts nog niet exact zeggen.
Maar de zichtbare schade is aanzienlijk. Bij Fred Schaap is noodgedwongen de 26 millimeter dikke eikenhouten vloer uit de slaapkamer gehaald. Noodgedwongen wordt er in de huiskamer geslapen.
'Nu ik  terug denk staan de tranen me nader dan het lachen', vertelt Fred, 'je gewone leven is weg, en dan gaat het in je bol zitten en dan word je emotioneel. Ik ben nu nog steeds heel emotioneel'.

Stress

Ook bewoners verderop in de straat, Nancy van Berkel, heeft meer dan materiële schade. 'De ambulance moest een paar keer komen. Ik ben een paar keer weggevallen, omdat ik ben hart- en longpatiënt. Komt waarschijnlijk ook allemaal door de stress.'
Blowers moeten de huizen weer droog krijgen, maar dat kan nog weken duren. Ondertussen zijn de bewoners boos dat niemand van de gemeente zich heeft laten zien. 'Ik vind het schandalig', zegt Nancy. Hoosbuien veroorzaakten vaker wateroverlast in Groesbeek. Door een slechte waterafvoer zeggen de bewoners. Fred Schaap: 'En dat weet de gemeente al jarenlang en toch gebeurt er niks.'

Extreme hoosbui: 4 emmers per m2

Maar volgens de gemeente is er wel degelijk wat gebeurd, zo laat de woordvoerder weten. 'In het centrum van Groesbeek zijn de problemen van wateroverlast bij regenbuien voorbij, nadat daar onder meer het rioolstelsel is verbeterd, ' zegt de woordvoerder.
De hoosbui van afgelopen maandag was volgens de woordvoerder heel erg extreem, en vroeg in het jaar. Die veroorzaakte een modderstroom van de bovengelegen akkers naar ondermeer de lager gelegen Kruksebaan.
'Die akkers zijn nog niet beplant, en daardoor was er door de regen meer erosie.' Het rioolstelsel zou in dat deel van Groesbeek groter gemaakt kunnen worden, 'maar dat is kostbaar. Dit was een bui die 1 keer in de 50 jaar voorkomt, 40 millimeter per uur, dat zijn 4 emmers per vierkante meter.'

Wegen schoongemaakt

Ook zijn er ambtenaren de straat opgegaan en hebben met bewoners gesproken, ook die op de Kruksebaan wonen.'En die waren tevreden over onze snelle aanpak. Maar dat waren dus niet de mensen die Omroep Gelderland heeft gesproken. Maandagavond zijn de gemeente, politie, en waterschap direct aan de slag gegaan met het schoonmaken van wegen en beken en retentiebekkens', zo laat de gemeentewoordvoerder nog weten.