Nieuws

Live-verslag: vier verdachten azc-rellen Geldermalsen voor de rechter

Vier verdachten van de rellen in Geldermalsen eind vorig jaar moeten zich vandaag verantwoorden voor de rechter. Ze maken deel uit van een groep van 32 verdachten, die moet voorkomen. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Vier verdachten van de rellen in Geldermalsen eind vorig jaar moeten zich vandaag verantwoorden voor de rechter. Ze maken deel uit van een groep van 32 verdachten, die moet voorkomen.
Verslaggever Marel van Steenbergen twittert vanuit de rechtszaal:
Op 16 december zou de gemeenteraad vergaderen over de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen, maar de vergadering moest worden gestaakt omdat het buiten volledig uit de hand liep.

Waarschuwingsschoten

Er werd gegooid met stenen, hekken en betonblokken en er werd zwaar vuurwerk afgestoken. De menigte brak door de hekken heen en bonsde op de ramen van de raadzaal.
De politie zag zich genoodzaakt enkele waarschuwingsschoten te lossen. Twee agenten raakten lichtgewond.
Om de relschoppers op te sporen, publiceerde de politie foto's van verdachten. In totaal werden 44 mensen aangehouden. Vijf moesten een boete betalen.
Radiopresentator Corine van Dijk in gesprek met verslaggever Marel van Steenbergen

Minderjarige verdachten

De zaak tegen zeven van hen is geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Tegen de mannen die vandaag en morgen voor de rechter staan ligt de zwaarste aanklacht klaar.
Er zijn ook zes minderjarige verdachten. Hun zaak zal over twee weken bij de kinderrechter achter gesloten deuren worden behandeld. De andere verdachten moeten op 13 en 16 juni voor de politierechter verschijnen.