Nieuws

Medewerker Permar: 'We moeten gewoon positief blijven'

EDE - Medewerkers van de afdeling verpakken van Permar maken zich zorgen over hun toekomst.De sociale werkvoorziening houdt in 2018 op te bestaan en dat betekent voor de medewerkers van de verpakkingsafdeling dat ze hoogstwaarschijnlijk worden overgeplaatst.
Permar is de sociale werkvoorziening van vijf gemeenten. Ede, Scherpenzeel en Barneveld hebben al besloten de samenwerking te ontbinden. Wageningen en Renkum doen dat waarschijnlijk binnen enkele weken. In een rapport dat eerder dit jaar verscheen stelt onderzoeksbureau Langendijk dat de samenwerking geen toekomst heeft. 

Een grote klap

Voor de medewerkers kwam deze beslissing als een grote klap. Ongeveer de helft van de achthonderd gesubsidieerde medewerkers werkt óf gedetacheerd bij een ander bedrijf of in de buitendienst als de groenvoorziening, voor hen veranderd er waarschijnlijk niet zoveel. Voor de andere helft van het personeel wel. Zij werken 'beschermd binnen' en gemeenten zullen die afdelingen anders gaan organiseren. 

'Ik kan meer'

Permar probeert de komende tijd zoveel mogelijk medewerkers gedetacheerd aan het werk te krijgen, zodat ze voor de toekomst goed zitten. Zo ook Astrid van Batenburg (41) uit Ede. Ze werkt al jaren bij Permar:'ik heb werk nodig, voor mijn dagritme en structuur.' Op dit moment zet ze bagagerekken in elkaar, bij de afdeling verpakken, maar over anderhalve week heeft ze een sollicitatiegesprek bij een overheidsinstelling. 'Het lijkt me heel leuk om daar aan de slag te gaan, ik kan meer dan wat ik moet doen.' 
Toch ziet Astrid de zorgen over de toekomst bij haar collega's: 'Ze zijn negatief en klagen veel, dat snap ik wel, maar ik denk dat positief blijven heel belangrijk is.'