Nieuws

Ede wil winkelend publiek terug door binnenstad kleiner te maken

EDE - De gemeente Ede en de binnenstadondernemers willen het winkelgebied in het centrum kleiner, compacter en gezelliger maken. Het gaat al jaren niet goed met de binnenstad van Ede. Winkelend publiek laat het afweten en veel winkelpanden staan leeg.
'Ons centrum is op dit moment veel te lang,' zegt wethouder Johan Weijland van Ede. 'Het is bijna 1,2 kilometer lang, terwijl we uit de praktijk weten dat mensen eigenlijk niet meer willen lopen dan 400 meter heen en 400 meter terug. Dus daar moeten we wat aan doen.'

Edenaar laat het afweten

Gemeente, winkeliers en binnenstad bewoners hebben de koppen bij elkaar gestoken om het tij te keren. Het centrum kampt al jaren met een slecht imago, onder meer door leegstaande winkelpanden.
Maar er is nog een probleem. De Edenaar zelf het laat afweten Zo winkelt maar 50 procent van de inwoners geregeld in de eigen binnenstad. In andere steden is dat 65 procent.
'We hebben een aantal lokale winkelcentra in Ede dus voor de dagelijkse boodschappen hoeven mensen niet naar de binnenstad. Het centrum moet dus wat anders bieden', vindt binnenstadsmanager Alan Geensen.

Meer horeca, meer cultuur

Daarom moeten er meer winkels van buiten naar die binnenstad gelokt worden. Bovendien moet binnenstad uitnodigender worden. Een filmhuis zou ervoor kunnen zorgen dat er wat te doen is. 
Er zijn zelfs ideeën om cultuurcentrum Cultura te verplaatsen naar het stadshart, bijvoorbeeld naar de leegstaande V&D. Wethouder Weijland zegt open te staan voor die optie.